BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ето кога идват застудяването и снегът

  • Written by:

Предстои захлаждане, а януари ще доведе закъснялата зима. След 6-7 януари температурите започват да се понижават, очаква ни сняг, а в средата на месеца и значителна снежна покривка. 

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3° а в планинските райони – между -8 и -3°. 

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м.


Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15° и минус 10°, по Черноморието – около минус 5°, а най-високите – между 10° и 15°

ТРИКОВЕ, КОИТО ВСЕКИ ШОФЬОР ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ПРЕЗ ЗИМАТ

ТРИКОВЕ, КОИТО ВСЕКИ ШОФЬОР ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ПРЕЗ ЗИМАТА 

Динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през втората половина от периода ще се понижат. В началото на месеца, в предната част на средиземноморски циклон, от юг ще се пренасят топли въздушни маси. Облачността ще е разкъсана, на места до слънчево. Към 4-5-ти януари на много места в страната ще има валежи от дъжд, в планините над 1700 м – от сняг; температурите ще се понижат. През последните дни от периода ще преобладава облачно време и на много места ще има валежи от дъжд, които в Северна и Западна България ще преминават в сняг.

През първите дни от второто десетдневие застудяването ще продължи. Ще се създаде валежна обстановка и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. През последните дни от периода температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи има около 18-и януари. 

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Около 22-ри, 25-и и в края на месеца ще има вероятност за валежи. 

Източник: actualno.com

Още за четене…

Дарън МакКафри от Euronews прави обобщение на положението, с което Европа влиза в новата 2021 …

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!