BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Екатерина Захариева към колегите си от Западните Балкани: Не се обезкуражавайте, реформите не са за Брюксел, а за вашите граждани

  • Written by:

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви в Солун пред колегите си от Западните Балкани, че подкрепата на България за европейската им интеграция продължава, и ги призова да продължат с реформите, а държавите от Европейския съюз – да изпълняват обещанията си и да започнат преговори за присъединяване с Република Албания и Република Северна Македония, съобщи пресцентърът на МВнР.

Не се обезкуражавайте, напредвайте с реформите заради вашите граждани, не само заради Брюксел и заради изпълнението на задължителните критерии – вашите граждани заслужават да живеят в правови, демократични и проспериращи държави, каза Захариева на първите дипломати от региона по време на организираната от гръцкото Министерство на външните работи конференция „От Солун до Загреб“ в подкрепа на европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Според всички анализи на Световната Банка държавите от Западните Балкани са най-застрашени от „изтичане на мозъци“, заяви българският първи дипломат и допълни, че всяко правителство е длъжно да работи за добър живот на гражданите си, включително като създаде условия за качествено образование и професионална реализация на младите хора, за да остават в родината си.

Министър Захариева имаше послание не само към страните-кандидатки, но и към държавите от Европейския съюз. На тази маса всички говорим в един глас. След срещата на върха в Солун 2003 по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година организирахме отново среща на върха, посветена на разширяването, а сега всички очакваме и срещата в Загреб т.г. Призивът ми към колегите от страните-членки на ЕС е да спазваме обещанията си и да дадем зелена светлина за преговори с Република Албания и Република Северна Македония. Началото на преговорите не е край на преговорите, а първите стъпки по един дълъг път. Но ако не може да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме, каза Захариева.

Третото ми послание е,  че новата методология за преговори, представена от Европейската комисия, не бива да е причина за отлагане за пореден път на началото на преговорите за членство с Република Албания и Република Северна Македония, заяви българският вицепремиер.

Много е важно и изпълнението на договорите за добросъседство – това показва зрялост и увереност, че когато нашите съседи седнат до нас на съветите в Брюксел, където се решават много тежки въпроси, трябва да са решили всички отворени въпроси със съседите, каза Захариева.

На конференцията в Солун присъстват министрите на външните работи на България, Гърция, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Словения, Черна гора и Хърватия, и.д. външен министър на Албания и зам. външните министри на Босна и Херцеговина и на Румъния. В последния момент заради ситуацията с коронавируса в Италия участието си отмени министър Луиджи ди Майо.

Представителите на Европейската комисия потвърдиха, че стоят зад мнението си, че трябва да започнат преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Република Албания и това ще бъде и заключението от годишните доклади за напредъка на страните, които ще бъдат публикувани другата седмица.

„Европейското членство е най-силният стимул за вътрешни реформи, както и за гарантиране на мира, стабилността, сигурността и просперитета на Западните Балкани – се казва в заключителната декларация на срещата. – Като изтъкваме важността разширяването на ЕС да продължава да стои сред топ приоритетите на Съюза, припомняйки декларацията от Срещата в Загреб през 2000 г., дневния ред от Солун 2003, декларацията след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София от 2018 година и дневния ред от София 2018, отново подчертаваме, че обединението на Европа няма да е пълно без присъединяването на страните от региона в Европейския съюз“.

Участниците приветстваха още инициативите в рамките на Берлинския процес, който тази година се председателства от България и от Република Северна Македония.

Източник: novini.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!