BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Една година от първия случай на коронавирус в Северна Македония

  • Written by:

Днес – 26 февруари, се навършва точно една година от появата на коронавируса в Северна Македония. Първият случай на Covid-19 в страната беше 50-годишна македонска гражданка, която се завърна в страната от посещение в Италия. Тя веднага беше приета на Клиниката по инфекциозни заболявания в Скопие, където бе лекувана почти три седмици и за щастие успя да се пребори с вируса.

Оттогава борбата срещу коронавируса в Северна Македония премина през няколко фази. На 18 март 2020г. за първи път в историята на страната беше обявено извънредно положение, което продължи повече от три месеца. Случаите на коронавирус в Северна Македония бяха малко през март, април и май миналата година, а втората вълна на епидемията настъпи в началото на юни и продължи почти до края на юли. След няколко относително спокойни месеца, третата вълна започна през октомври и продължи до средата на декември.

От началото на пандемията досега, броя на гражданите заразени с коронавирус в Северна Македония надмина 100.000. Така до вчера общия брой на заразени лица беше 101.214, като от тях 90.685 вече са излекувани, а има 7.148 активни пациенти заболени от Cоvid-19.  За съжаление, битката с вируса загубиха 3.111 македонски граждани.

През последната седмица отново е забелязано отново увеличение на броят на случаите, поради появата на британския щам на коронавируса в няколко македонски града. Според доклада на Института за обществено здраве на Северна Македония, в периода от 15-ти до 21-ви февруари в страната са открити нови 2.320 лица заразени с коронавирус, което представлява увеличение от 3,9% в сравнение с предишната седмица. От друга страна през посочения период общо са били тествани 15.849 лица, което е за 2,8% по-малко в сравнение с миналата седмица.

Ваксинацията срещу Covid-19 в Северна Македония започна през миналата седмица, с първата пратка от 4.680 ваксини на производителя „Пфайзер“, която пристигна от Сърбия. Преди два дни в страната пристигна и втората пратка от 3.510 ваксини, също така от Сърбия. Поради малкия брой налични ваксини, в Северна Македония засега се ваксинират само здравните работници, които директно работят с пациенти заболени от Covid-19.

Очакваните за средата на февруари и вече платени 200.000 ваксини от Китай, все още не са пристигнали в Северна Македония. Около 60.000 ваксини от механизма за солидарност – Ковакс, се очаква да пристигнат през март, а вчера македонското министерство на здравеопазването стартира процедура за набавка на 100.000 дози от руската ваксина „Sputnik V“.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!