BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Еврокомисията одобри помощ от 1,5 милиарда лева за покриване на заплати в България

  • Written by:

Европейската комисия одобри българската схема за субсидиране на заплатите на стойност 1,5 милиарда лева (прибл. 770 милиона евро), имаща за цел да бъде запазена заетостта в секторите, които са най-силно засегнати от мерките за изолация.

Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Еврокомисията.

Мярката е ограничена до предприятията с дейност в секторите, които са най-силно засегнати от настоящата криза в областта на общественото здраве, като търговията на дребно, туризма, пътническия транспорт, културата, спортните дейности, дейностите за развлечение и отдих и други.

България уведоми ЕК, като се позова на Временната рамка, за схема за помощ под формата на субсидии за заплатите, която ще позволи на българските органи да финансират 60 % от разходите за заплати (включително социалноосигурителните вноски, плащани от работодателите) на предприятията, които, поради пандемията, без помощта ще съкратят своя персонал.

Схемата за помощ е с максималната продължителност от 12 месеца.

„В тези трудни времена е изключително важно да бъде запазена заетостта в секторите, които са особено силно изложени на икономическите последици от пандемията от коронавируса. Това е важно за препитанието на много работници и ще позволи на европейската икономика да се възстанови бързо след кризата. Българската схема, която одобрихме, ще помогне на хиляди работници да запазят работните си места, а на предприятията да възобновят дейността си веднага щом обстоятелствата го позволят. Работим с държавите членки, за да гарантираме, че това се прави в съответствие с правилата на ЕС“ – заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

Източник: offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!