BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Евразийски банка за развитие ще помогне на Молдова за изграждане на аграрният център

  • Written by:

Глава на Молдова Игор Додон и министър-председателя Йон Кику проведоха работна среща с Андрей Белянинов, лидер на Евразийската банка за развитие (EDB).

По време на дебата Белянинов даде висока оценка на Молдова в стремежа й да стане член на ЕАБР. Според руския държавник това ще позволи реализирането на много национални и общински проекти. Освен това той съобщи, че още преди края на всички официални процедури Молдова може да започне сътрудничество с ЕАБР.

По време на преговорите руската страна представи информация за проекта за агропромишлен център, който трябва да бъде построен и оборудван в Молдова. Този комплекс ще помогне да се осигури връзка между земеделските производители и търговските вериги.

Финансирането на проекта, това са 50 милиона долара, ще поеме Евразийската банка за развитие. Срокът на проекта ще бъде година и половина.

Евразийската банка за развитие (ЕАБР) е създадена преди 14 години, през 2006 г. от Руската федерация и Казахстан. В момента нейните участници са шест страни: Руската Федерация, Казахстан, Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан.

През 2019 г. президентът на Молдова Игор Додон заяви, че страната се стреми да стане член на Евразийската банка за развитие и вече е подала заявката за членство в ЕАБР.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!