BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Трифон Вълков: Носенето на маски на открито е абсурдно

  • Written by:

Който търси някаква логика в тази мярка, трябва да я търси далеч от медицината

Намалянето на карантината от 14 на 10 дни е правилна мярка, дори закъсняла. Тук не говорим само от гледна точка на нашия опит, но и на опита от Европа. След 5-7 ден отделянето на вируса от носоглътката и риска да заразим при по-близък контакт възприемчив индивид е много малък. Затова има резон да се намали карантината.  Това коментира в ефира на btv д-р Трифон Вълков,  лекар от Инфекциозна болница- София, който работи с Ковид 19 на първа линия от самото начало на пандемията. .

Маските на открито – цялото съсловие смята, че маските няма как да предпазят напълно от заразяване. Що се отнася до носенето им на открито, мисля че е абсурдно. Който търси някаква логика в тази мярка, трябва да я търси далеч от медицината. Тук медицинска логика няма – да си разхождам кучето в парка и съм сам, а да нося маска. А същевременно в един ресторант да сме 50 човека и без маски – няма никаква логика в това. Логиката не съществува, категоричен е

Идеята да се затегнат мерките е опита на здравната система да ограничи заболеваемостта с цел да запази здравните заведения. Но не е това начина, по който това може да стане. Мисля, че тази практика нищо не печели, посочи той.

Важно е да уточним кои типове маска пазят. Еднократните маски, които се носят масово, тип хирургически, трябва да се сменят максимум на 40 – 60 минути. Тези, които са със специалните филтри, имат по-голям живот – до 8 – 12 часа. Но хората ги носят по няколко месеца, посочи д-р Вълков.

Хирургическата маска е неефективна и на първата минута от слагането, защото тя само снижава риска, вие не сте херметически затворени. Така че дали ще мине час или 30 минути, тя първоначално е непригодно специално за такъв тип инфекции, посочи лекарят.

Нито един от лекарите, които работим на така наречената първа линия, нито един от специалистите, които са пряко ангажирани в диагностиката и терапията на това заболяване, които са запознати в детайли с патогенезата, никой не се е усъмнил, че със застудяване на времето, ние няма да наблюдаваме увеличаване на заболеваемостта. Това нещо е съвсем очаквано“, каза по рано за БНР д-р Трифон Вълков

Дори и тези мерки, които в момента имаме, които са наложени, които една част от населението спазва, са абсолютно достатъчни, смята инфекционистът.

Източнк: faktor.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!