BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Петко Димов, преборил COVID-19: при мен нещата започнаха с температура 37,3. Ето как се е лекувал!

  • Written by:

Д-р Петко Димов, който работи 15 г. във ВМА, преди да оглави отделението по хирургия в болница “Бургасмед”, стана част от статистиката на заразени с коронавируса в България.

За щастие, бургазлията, който е трикратен носител на приза на “24 часа” “Лекарите, на които вярваме”, е в списъка на изписаните пациенти, преборили коварното заболяване. След две отрицателни проби в рамките на денонощие на 2 април д-р Димов бе изписан от инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас, и се прибра вкъщи.

Той влезе в болница със среднотежки симптоми и остана 12 дни, но преди това около седмица се лекува вкъщи.
Всичко започва 3 дни след като докторът и семейството му се връщат от ски в Пампорово. Интересното е обаче, че съпругата му е с отрицателна проба за коронавирус, добре са и двамата им синове, на 10 и 14 г., които не развиват никакви симптоми.

“При мен нещата започнаха с температура 37,3-37,6 градуса
Тя продължи 3-4 дни, като още в самото начало се появи и липсата на обоняние и вкус. Получих и еднократно разтройство, изпотяване вечер за два дни. Всъщност в началото започнаха и болки в очните мускули, които изчезнаха чак на 11-ия ден. Тогава ми се възстановиха и обонянието, и вкусът. И най-постоянният симптом, който се появи на втория ден и все още го имам, е сухата кашлица. Вече се чувствам добре, но все още кашлям”, разказа д-р Димов след 23-дневна битка с коронавируса.

Известният хирург е един от първите заболели в Бургас, а след като става ясно, че е заразен с COVID-19, отделението по хирургия в “Бургасмед”, което той ръководи, временно е затворено. Под карантина са поставени както медиците, така и пациентите. А вече изписаните били изолирани по домовете им. Изяснявайки епидемиологичната пътека на Димов, стана ясно, че в Бургас са заразени и друг лекар и семейството му, с които били заедно на ски почивка в Пампорово. Този медик също постъпи в болница, а 3-годишното му дете стана най-малкият заразен с COVID-19 пациент у нас. То не развива симптоми, а баткото изкарва вируса с лека температура и няма апетит.

“Имунната система е най-важна. Имам познат, който се е сетил, че преди месец и нещо е имал краткотрайно неразположение, но всичко бързо преминало. Сега си направил тест и се оказало че има антитела. Ние по-нататък също ще си направим такова изследване, може да се окаже, че вирусът е преминал бързо и през моето семейство. Този вирус е непознат за човечеството, тепърва ще се трупат данни и опит и след време ще бъдат анализирани”, казва д-р Димов.
На въпроса кое е по-страшно – грипът или коронавирусът, от опит отговаря: “По принцип грипът протича по-тежко, но човек се възстановява по-бързо и с далеч по-малко усложнения от страна на белия дроб.”
Хирургът е пощаден от тежки усложнения и не е стигнал до пневмония. Вероятно и затова не е лекуван с хлорикин, на който по последни данни се залага много за успешна терапия при тежките случаи.

“Лечението с хининови препарати не бива да става вкъщи, защото има доста странични ефекти. При леки симптоми хората нека вземат само имуностимуланти, а при наличие на пневмония или съмнение за такава трябва да се търси болнично лечение с антибиотици. Специалист трябва да прецени за хлорикина, не пациентът”, съветва д-р Димов.
Телефонът му буквално прегрявал, докато бил пациент в болницата. Като бивш кадър на ВМА държи връзка с д-р Попов от Националния оперативен щаб, който пък предава информацията за здравословното му състояние на ген. Мутафчийски, с когото са работили рамо до рамо пет години.
“В много операции сме били заедно. В съвместната си работа съм научил много от него и като човек, и като хирург”, казва бургаският лекар. Привърженик е на по-строгите мерки в извънредната ситуация и смята, че концепцията на щаба и на ген. Мутафчийски помага за това всеки пациент, който има нужда от лечение, да го получи.

“При по-свободен режим има риск много хора да загинат, защото няма да могат да получат адекватно лечение. А иначе биха били спасени”, казва хирургът. Въпреки успешната си кариера във ВМА през 2018 г. Петко Димов се връща в родния Бургас и оглавява отделението по хирургия в болница “Бургасмед”.

“Винаги съм искал да си се върна, мен си ме дърпат корените, но тогава просто ми се появи шанс. Освен това Бургас има остра нужда и от лекари, и от медицински сестри. Много пациенти от Бургас идваха да ги оперирам във ВМА. Защо тогава да не дойда аз, след като ми предлагат всички необходими условия”, казва опитният хирург, който в продължение на 10 г. ръководи Клиниката по коремна хирургия във ВМА.

Източник: saveti.net

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!