BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Врабевски с мащабна благотворителна дейност и по време на епидемията

  • Written by:

Над 4317 млади хора са преминали през безплатни курсове и обучителни програми на Фондация Българска Памет през последните 10 години. Това показват анализите, съобщи пред Дарик Д-р Милен Врабевски, носител на приза „Мъж на годината 2019“ за цялостна народолюбива дейност. Екипът му продължи инвестициите си в образованието на талантливите деца на България, в битката с демографската криза и реинтеграцията на българската диаспора, въпреки епидемиологичната обстановка, която възпрепятства реализацията на много от благотворителните дейности и ежегодни образователни семинари.

 „Честта и отговорността, която представлява титлата „Мъж на годината“ предизвиква у мен чувство на задължение пред всички, които ми гласуваха доверие“, казва Врабевски. В  условията на глобална криза, проектите в подкрепа на младите хора, не само от българската диаспора, но и за тези от по-бедните български райони, дори са повече през изминалата година.

През 2020 г. той финансира изграждането на водопровод в с. Туминец, Албания, благодарение на което, в две от деветте села в областта, вече има 24-часово водоснабдяване. За нуждите на Община Преспа Фондацията закупи и достави на място (въпреки всички трудности) пожарна, линейка и високопроходим автомобил, каквито липсваха изобщо в региона. Днес те са в помощ на над 10 000 души в областта, в която хората живеят в крайна бедност след разрушителното земетресение в Албания през изминалата година.  Училището в с. Пустец разполага с нов оборудван компютърен кабинет, учителска стая и библиотека, също финансирани от Фондация Българска Памет.

С кабинет по информатика се сдобиха и учениците от СОУ Яне Сандански” в гр. Струмица, РС Македония. В гр. Делчево бе реставран и на най-големият православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

В разгара на пандемията, през април 2020 г., бе доставено и дарение от лични предпазни средства – маски, очила и гащеризони – за лекарите на първа линия от района на градовете Струмица и Делчево, както и за медиците в болницата в гр. Свети Никола в РС Македония.

За поредна година Д-р Милен Врабевски подкрепи със средства и годишния концерт на Дружеството на банатските българи в България – „Фалмис“ –  инициатива за трансгранично сътрудничество и връзка между знанието и културата на българите от всички краища на света.  

През цялата година не прекъсна и подкрепата за българските многодетни семейства. Фондацията на Д-р Врабевски подпомага финансово, осигурява доставката на хранителни продукти, уроци за децата и семейни почивки на над десет многодетни семейства в България. През изминалата година изцяло финансира ремонта на къщата на семейство Зартови от град Русе, които имат 11 деца. Всяко едно от тях получи и личен компютър, за да може да участва активно в дистанционното обучение по време на пандемията. На майката Ивелина бяха осигурени средства за шофьорски курс, за да може да превозва децата до училище и детската градина.

Като част от проектите, в подкрепа на образованието на младите хора, се проведоха и няколко семинара по проекта „Зелено предприемачество за устойчиво развитие и социално включване на младите“, съфинансиран по програма Еразъм +, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”. Осъществиха се и няколко младежки конференции на тема: „Приносът на младите хора за преодоляване на предизвикателствата от дигиталната трансформация на пазара на труда в XXI век”също съфинансиран по програма „Еразъм+“.

Благодарение на стратегическото партньорство и сътрудничество между Фондация Българска Памет и Фондация „Ханс Зайдел“ се реализира и „Двумодулна академия за млади регионални лидери и евроинтеграция.

В условия на криза се проведе и ежегодният семинар на Фондацията, чиято тема през 2020 г. бе „Зелена икономика и дигитално бъдеще“. Събитието беше част от по-големия проект „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ и в него взеха участие младежи от България, РС Македония, Албания, Сърбия, Молдова и Украйна.

Над 430 момичета и момчета от 12 по-малки и отдалечени населени места в България преминаха безплатни кандидатстудентски курсове по различни предмети – част от инициативата  „Път към университета“. Тя е  насочена към млади хора с нисък социален статус от различните етнически общности, които са с ограничени възможности за развитие.

Фондацията финансира и програма „Дигитални науки“ за учениците в СУ „ Димитър Благоев”, гр. Доспат и СУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Абланица, която се осъществява съвместно с Училищна  „Телерик“ академия. „Тази инвестиция е част от дългосрочната ни стратегия за подпомагане на развитието на младите хора в югозападна България. Следващата ни крачка е да организираме подобни програми и за българското малцинство в Албания“, коментира пред екипа на „Дарик академия“ Д-р Милен Врабевски.

Уверявам ви, че няма да спрем да се развиваме и да добавяме стойност към живота на всички българи не само у нас, но и по света. Правя всичко това, защото си струва и защото съм убеден съм, че това са инвестиции в бъдещето на страната ни“категоричен е той.

Източник: darikradio.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!