BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Голям ръст на търговския обмен на Северна Македония с Германия и Великобритания

  • Written by:

Северна Македония отбелязва голям ръст на търговския обмен с най-силните икономики в Европа – Германия и Великобритания. Това стана ясно от последните данни за външната търговия на страната за периода януари – август 2019 г., които бяха публикувани от Държавният статистически институт на Северна Македония.

Общата стойност на износа на стоки от Северна Македония, в периода януари – август 2019 г., възлиза на над 4,2 милиарди евро и бележи ръст от 14.1% спрямо същия период на миналата година. Стойността на внесените стоки за същия период възлиза на почти 5,5 милиарди евро, което е с 11,9% повече от същия период на 2018 година. Покритието на вноса с износ, в периода през първите осем месеца на 2019 г. възлиза на 76.8%, a търговският дефицит за същия период възлиза на повече от 1,27 милиарди евро.

Германия продължава да бъде най-важният търговски партньор на Северна Македония. През първите осем месеца на тази година Северна Македония в Германия е изнесла стоки на стойност от над 2 милиарда евро, което е увеличение с 20,2% спрямо 2018 г., а общият търговски обмен между двете страни се е увеличил с 17,2%. Северна Македония изнася за 1,45 милиарда евро повече стоки в Германия отколкото внася, т.е. страната осъществява търговски излишък.

Търговският обмен с Великобритания през първите осем месеца на 2019 г. възлиза на 783 милиона евро, което е увеличение от дори 47,2% в сравнение със същия период на миналата година. Но за разлика от търговския обмен с Германия, Северна Македония с Великобритания има голям търговски дефицит, като Северна Македония е изнесла стоки за 96,5 милиона евро, а е внела стоки на стойност от 686,7 милиона евро.

В периода януари – август 2019 г., според общия обем на търговския обмен Северна Македония освен с Германия и Великобритания, най-много е търгувала и с Гърция, Сърбия и Италия. С всички тези държави Северна Македония също има голям търговски дефицит.

България в периода януари-август 2019 г., е шестият най-голям търговски партньор на Северна Македония. Общият обмен между двете страни в сравнение с миналата годините бележи лек спад от 0,2%. Северна Македония е изнесла стоки в България на стойност 203,7 милиона евро, което представлява увеличение от 0,4% в сравнение с 2018 година. Същевременно вносът на стоки от България в Северна Македония е бил в размер на 214,6 милиона евро, което е спад от около 0,7%.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!