BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гимназията в Босилеград започва новата учебна година с помощ от България

  • Written by:

С помощ от България започва първата учебна година за гимназията в Босилеград /Сърбия/. Днес там беше открит завършеният проект със страната ни за подмяна на дограмата на учебното заведение. Стойността на проекта е 53 хиляди евро, а името му е „Европейска гимназия“. За откриването на обновената сграда на училището днес бяха посланикът ни в Белград Радко Влайков, генералния консул на страната ни в Ниш Димитър Цанев, много гости от Босилеград, предава БТА.

По искане на босилеградчани и с указ на цар Борис Трети, през 1941 година, е открита гимназията, която тогава е наречена „Княгиня Мария Луиза“. Сега гимназията няма име, но по предложение на Стефан Стойков, член на националния съвет на българското малцинство в Босилеград, предстои да бъде върнато името й, ако това бъде одобрено от местния общински съвет. „Няма по-естествено нещо от това“, коментира и посланик Влайков, който подкрепи направеното предложение.

Проектът за подмяната на дограмата на учебното заведение в Босилеград е осъществен за 50 дни, благодарение на добросъседските взаимоотношения между двете страни и одобрения проект от външното министерство на България, което е финансирало ремонта на цялото учебно заведение, каза директорът му Владимир Грирогов.

Той посочи, че учебната година в Сърбия започва от утре и допълни, че се надява да реши още няколко проблеми по сградата, съвместно с българската страна.

„Самият проект се нарича „Европейска гимназия“, а това име е ясен знак за грижата на България за нашите сънародници от Западните покрайнини. Реализирането на този проект е израз на пътя на Босилеград към Европа и подкрепата на България за този път“, каза Радко Влайков. На откриването на учебната година, посланикът ни се се обърна към учителите от гимназията с пожеланието да учат децата да уважават и пазят своя български корен.

„Босилеград е приоритет в решаването на проблемите от компетенцията на българската държава. Само преди няколко месеца, по време на пандемията, ние предоставихме на два пъти защитни облекла за многократна употреба за медицинския център в Босилеград. Този проект е един от най-големите проекти на българската страна за развитие в Сърбия и е най-големия финансов проект, подпомогнат от българската държава за Босилеград“, каза Радко Влайков. Той посочи, че през последните месеци България предоставя на 3336 човека от Сърбия пакети със стоки от първа необходимост, от които 2600 пакета са за Босилеград.

„В този труден период на ограничение по всички европейски граници правим оптималното за облекчаване на положението на хората в Босилеград, които искат да пътуват в България. Не всички въпроси могат да бъдат решени, но се надявам, че в следващите часове ще има нова заповед на министъра на здравеопазването, която ще регламентира влизането в България. Вярвам, че и въпросите, свързани с българските студени, които учат в България по 103-то министерско постановление, ще бъдат решени по оптимален начин. Правим всичко възможно при една такава ситуация“, каза още Влайков.

Общо 186 ученици ще посещават през новата учебна година гимназията в Босилеград , каза директорът й Владимир Григоров. Във всеки клас има по три паралалелки, като една от тях е на български език. Очаква се за първи път от 1987 година насам, паралелки по български език за има във всички класове, от първи до дванайсети.

Източник: m.24chasa.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!