BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Северна Македония бе отбелязан големият християнски празник Рождество Христово – Коледа

  • Written by:

Вчера в Северна Македония се честваше един от най-големите християнски празници, Рождество Христово – Коледа, тъй като Македонската православна църква-Охридска Архиепископия, използва стария юлиянски календар. Във всички храмове на МПЦ-ОА тази сутрин се проведоха коледни литургии, с които православните християни в Северна Македония празнуваха Христовото рождество. На този ден по традиция, вярващите стават рано и отиват на сутрешната литургия, се причастяват и след това се прибират вкъщи, където има богата трапеза.

Централното честване се проведе в най-голямият храм в Северна Македония-  „Св.Климент Охридски“ в Скопие, където традиционно се проведе литургия, с която ръководеше главата на МПЦ-ОА, архиепископът Охридски и Македонски, г.г. Стефан. На коледната литургия в в съборния храм „Св. Климент Охридски „присъстваше и правителствена делегация, в която бяха премиерът на Северна Македония, Оливер Спасовски придружен от вицепремиерът отговарящ за европейските въпроси, Буяр Османи и министъра на здравеопазването, Венко Филипче.

Премиерът и представителите на политическите партии в страната, отправиха поздравления към гражданите за големия християнски празник, на които им пожелаха здраве, щастие и радост през цялата година.

Досегашния премиер на Северна Македония, Зоран Заев, по повод празника Рождество Христово, традиционно както и всяка година, присъстваше на Божествената литургия, която се състоя в църквата „Св. Леонтий“ в манастира Водоча, Струмица.

Президентът на Северна Македоня, Стево Пендаровски по повод празника заяви, че Христовото Рождество е празник, който дава смисъл на човечеството и внушава вяра в по-добро утре, изпълнено с мир, любов и просперитет. Според Стево Пендаровски само с единство, солидарност, разбирателство и взаимно уважение, може да се стигне до личен просперитет, както и до развитие и напредък на Северна Македония.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!