BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Мелитопол, Запорожска облост, тържествено бе открит паметник на Хаджи Димитър

  • Written by:

Днес, на 11 септември, в Мелитопол, Запорожска област на площада „Сливен“, се състоя тържествено откриване на паметника на българския национални герой Хаджи Димитър.

На церемонията по откриването на паметника присъстваха заместник-председателят на Народното събрание на РБългария Валери Симеонов, народен депутат на Украйна, президент на Асоциацията на българите на Украйна Антон Киссе, почетен консул на Република България в Запорожска, Луганска и Донеука области Сергей Желев, първия заместник-председател на Запорожската областна държавна администрация Иван Федоров, както и представители на национално-културни обществени български организации на Украйна.

„За мен е чест да представлявам българската парламентарна делегация в Мелитопол по случай IX Събор на българите в Украйна и откриването на паметника на великия български герой Хаджи Димитър. Той е един от знаковите герои, които положиха основите на освобождението на България и е пример за смелост, саможертва и любов към България “, – каза Валери Симеонов, заместник-председател на Българското народно събрание.

Президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе заяви, че Мелитопол е пример за изпълнение на много проекти в подкрепа на националните малцинства, което е възможно благодарение на разбирането и сътрудничеството с местните власти, както и активното участие на почетния консул на България в Запорожска област Сергей Желев.

„Ние почитаме свещено героите Хаджи Димитър, Василий Левски, Христо Ботев, участвали в освобождението на Болгрария. Днес паметта за тях е увековечена на Запорожката земя. Нашето поколение трябва да направи всичко възможно, за да предаде нашата история, култура, традиции, знания и опит на нашите внуци ”, – подчерта Антон Киссе и благодари на ръководството на Република Бъслгария за подкрепата на българите в Украйна.

Прикажи превод

Още за четене…

От 2006 година насам, в следобедните часове на 8 септември, бях свикнал Димитър Димитров да …

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!