BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вярващи в района Тараклия са поканени да участват в празничния флашмоб „Великденски прозорци“

  • Written by:

Вярващите жители на района Тараклия са поканени да вземат участие в празничния флашмоб „Великденски прозорци“ (Окна Пасхи).
Поканата за участие в събитието беше публикувана от властите на официалния уебсайт на молдовския район, където предимно живеят етнически българи, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2193359

„Тази година, поради разпространението на инфекцията от Ковид-19 по целия свят, хиляди вярващи ще бъдат принудени да празнуват Великден у дома. Разбира се, нищо не може да бъде по-важно за вярващите да участват в Тайнствата, да се намират в храма, но в извънредното положение, в което се намираме сега, това е опасно за здравето и здравето на близките ни“, се говори в съобщението, подписано от председателя Иван Паслар.

Вярващите се канят в нощта на Великден, в полунощ в събота срещу неделя, да запалят вкъщи свещ, лампада или лампа със свещ, която обикновено се носи по време на църковно шествие, и я поставят на прозореца – „така ще се видим и ще покажем на останалите хора: къде е Бог – винаги има надежда и радост!“, пише източникът.
Инициаторът на събитието – православното списание „Тома“ съобщава, че акцията ще се проведе под хаштага #okapapashi.
Хората се призовават да следят пожарната безопасност. Свещите и лампите да разполагат далеч от пердета и други запалими предмети, извън обсега на деца и домашни любимци. Участниците са помолени да споделят новини за акцията с роднини и приятели, като ги пускат в социалните си мрежи под хаштага #okashopashi.

По време на извънредно положение, въведено до 15 май, в Молдова е забранено да се извършват богослуженията вътре в църквите и градинките им с участието на миряните. Главата на правителството Йон Кику смята, че по този начин ще бъде възможно да се предотвратят още по-голям брой заразени с новия вирус.

В Тараклия снощи беше потвърдена диагноза за Ковид-19 на 24 души. В цяла Молдова имаше 105 нови заразени с коронавируса, с което общият брой на потвърдените случаи достигна 2154. 53 човека са починали, а 235 са се възстановили.

Източник: Ирина Богоева

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!