BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВЪЛКЪТ И НАИВНИТЕ КОЗЛЕТА

  • Written by:

Всяка година като дойде националният празник на България – 3 март – който отзнаменува освобождението ни от османско владичество и се започват приспивните песни за това как всички трябва да се обединим, да си простим всичко и заедно, едва ли не с песен на уста да вървим напред. На пръв поглед много нормално, дори християнско някак си, да си простим един другиму, па да плеснем с ръце и да се прегърнем.

В някаква степен това повтаря досадния рефрен от времето на падането на комунистическите режими, че трябвало да се работи – всички заедно – за „националното единство“. Разбира се, това беше трик на комунистите, които се бяха уплашили народът да не им потърси сметка за мръсотиите дето правеха. И призоваваха с престорено смирени физиономии окрадените и тормозените да работят заедно с ония, които са им го причинили съзнателно.

Цялата тая канонада обаче е не само много фалшива, но и твърде опасна. Защо?

Първо, защото как да правиш национална политика заедно с ония, които са продавали и тебе, и Отечеството? Има ли смисъл от такава политика? Справедлива ли е тя? И преди, но и сега, и в пределите на България, но и в българските общности зад граница, има такива предатели, които заради собствения си келепир и привилегии продават всичко родно. С тях ли трябва да се работи за общото благо? Вълкът и агнето ли ще съставляват националния консенсус?

Тук се сещам и за пронизващите думи на един истински духовен великан и искрен мой приятел – покойният протестантски пастир Христо Куличев, който в нашите беседи проповядваше категорично: „Никога не трябва да се възприемат нещата буквално. Ето, например, нашият Спасител ни завеща да не лъжесвидетелстваме. Това обаче означава ли, че ние трябва да казваме само истината дори и на враговете на истината? Дори и да знаем, че те ще я използват в нечестивата си полза? Трябваше ли нашите революционери да издават своите братя – борци за свобода – само и само за да кажат истината?“

Към това ще добавя и един библейски текст: „Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне, или към единия ще се привърже, а другия ще презре. Не можете да служите и на Бога, и на мамона“. (Матей 6:24)

Когато някой ни подтиква да работим заедно с враговете на Бога, значи ние работим срещу самия Него. Когато някой иска да работим заедно с враговете на българските национални интереси, това означава, че той очаква от нас да работим срещу самите тях. А аз лично на това не съм готов!

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!