BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Възобновява се приемът на документи по Спогодбата за трудова миграция с Република Молдова

  • Written by:

От днес се възобновява приемът на заявки от работодатели за свободни работни места за молдовски граждани в България по действащата Спогодба за регулиране на трудовата миграция между правителствата на Република България и Република Молдова.

Българските работодатели, които желаят да наемат работници от Молдова, могат да подават документите си във всяко бюро по труда, без ограничение от месторабота и адрес на управление. Фирми, извършващи посредническа дейност по наемане на работа, освен когато са работодатели, не могат да участват в Спогодбата.

Спогодбата се прилага за работници мигранти, които са граждани на една от двете държави, имат сключен индивидуален трудов договор по тази спогодба и притежават необходимото разрешение за пребиваване на територията на другата държава. Отнася се за:

а) работници за първоначален период до една година и с възможност за последващо продължаване за общ срок до три години;

б) сезонни работници за максималния период, съгласно законодателството на приемащата държава.

Условията на Спогодбата се прилагат единствено за новонаети лица и не са приложими за вече работещи на територията на Република България. Съгласно Спогодбата и процедурата по прилагането й:

Посредничеството на Агенцията по заетостта е безплатно;

Няма определен годишен контингент/квота;

За работниците по спогодбата НЕ се изисква разрешение за работа;

Достъпът до пазара на труда се разрешава за заемането на длъжности, за които по закон не се изисква българско гражданство.

Всички условия за набирането и наемането на кандидати по заявки на български работодатели са уредени чрез Процедурата по прилагане на Спогодбата, изготвена съвместно от Националната агенция по заетостта на Молдова и Агенция по заетостта към министъра на труда и социалната политика.

Работодателите могат да получат указания и необходимата им информация както от териториалните поделения на Агенция по заетостта, така и от електронната страница на Агенцията по заетостта, рубрика „Спогодби и Споразумения за заетост” https://www.az.government.bg/…/spogodbi-i-sporazumenia…/, където са публикувани всички необходими формуляри и условията за кандидатстване. За улеснение е подготвена информация с разписани стъпки за подбор, наемане и започване на работа на работниците мигранти по Спогодбата.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!