BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Влезе в сила украински закон за езиците на етническите малцинства в училищата

  • Written by:

Снимка: AP

В Украйна днес влезе в сила закон за средното образование, ограничаващ правата на етническите малцинства да използват в процеса на обучение родния си език, предаде ТАСС. Предния ден текстът бе публикуван в парламентарния в. „Гласът на Украйна“.
На 13 март президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона, предвиждащ постепенно да се намали преподаването на езиците на етническите малцинства в страната, включително на руски. Той включва три модела за изучаване в училище на държавния – украинския език.
Първият засяга местните народи, които не живеят в собствена езикова среда и „нямат държава, която да брани и развива този език“. Това са на първо място кримските татари. За тях се предвижда възможност да учат на своя език и същевременно „задълбочено да изучават украински“.
Вторият модел е за училищата на етническите малцинства, които говорят на езиците на ЕС. В тях децата ще започват да учат и на своя език, и на украински, чийто дял обаче постепенно ще нараства до най-малко 60 на сто в горния курс.
Към тази група би трябвало да спада и българският.
Третият модел е предназначен за останалите етнически общности в Украйна, които живеят най-вече в собствена езикова среда и чиито езици са сродни с украинския. Става дума главно за руския език. В рамките на този модел образователният процес в началното училище ще се води и на езика на малцинството, и на украински, а от 5 клас нагоре преподаването на държавния език трябва да заема най-малко 80 на сто от учебното време.

Източник: Киев
 
                                                                                       Източник: bta.bg

Още за четене…

Забраниха влизането и излизането от Банско София, 17 март /Десислава Пеева, БТА/ Ще се забрани …

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!