BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вицепрезидентът към българите в чужбина: Да съберем късчетата на будната Родина

  • Written by:

Инициативата „Будната България“ ще се превърне във виртуален форум на родовата и културната памет на българина

Като продължение на увенчалия се с успех виртуален форум „Голи са без книги всички народи“ по случай 24 май, вицепрезидентът Илияна Йотова обявява инициативата „Будната България“. Целта ѝ е да насърчи деца, младежи и възрастни от българските общности зад граница да изразят своята връзка с България, с нейното минало и бъдеще. Те могат да разкажат или покажат всичко, което ги зарежда със сила и самочувствие, че са българи – например любимо място в Родината, предадените през поколения традиции, паметта на своя род, прояви, поддържащи българския дух зад граница.

Всички желаещи да се включат могат да го направят, като изпратят видео запис, не по-дълъг от 3 минути. За сцена на виртуалния форум вицепрезидентът Йотова отново предоставя своя канал в ютуб и официалната си страница във фейсбук. „Чрез видео материалите като с камъчета от мозайка ще сглобим образа на България на всички – будната България“, посочва Илияна Йотова.

Партньори на „Будната България“ са Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и Българското национално радио.

За финал на инициативата е избран 1 ноември – Денят на народните будители. Записите ще се приемат на [email protected] до 25 октомври 2020 г.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!