BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Вечер“: България е над ЕС – нова история или вето за Македония

  • Written by:

България е над ЕС – нова история или вето за Македония, пише в. „Вечер“ на заглавната си страница.

Българският посланик Ангел Ангелов заяви вчера след работна закуска с външния министър Буяр Османи и германския посланик Анке Холщайн, че България не може да промени позицията си за старта на преговорите на Северна Македония с ЕС, защото вече има приета от парламента декларация и решение на правителството по този въпрос, пише изданието.

Посланикът описа натиска на някои страни членки на съюза като проблем на Брюксел, а не на София. Българският посланик не пожела да коментира дали България ще наложи вето на първата междуправителствена конференция на Северна Македония и ЕС, ако историците не успеят да постигнат съгласие по спорните въпроси, като отбеляза само, че работната закуска е била посветена на Берлинския процес, посочва вестникът. Германия пък още веднъж потвърди подкрепата си за Северна Македония – германският посланик Анке Холщайн каза, че Берлин ще направи всичко възможно първата междуправителствена конференция на Скопие и Брюксел да се организира до края на годината, по време на германското председателство на ЕС, пише „Вечер“.

Маските стават задължителни навсякъде, глобите са 20 евро, съобщава в. „Слободен печат“. Това предвиждат приети снощи от парламента изменения и допълнения към закона за защита от заразни болести, които ще влязат в сила след публикуването им в официалния държавен вестник. Новите правила предвиждат носене на маски при излизане извън дома и на закрито, и на открито. Изключения ще се допускат само при спортуване на открито или закрито, но при спазване на дистанция и дезинфекция, при пътуване с лично превозно средство, в двора на семейно жилище, в заведения за хранене. От носене на маски са освободени и децата до 6-годишна възраст и лицата със специални потребности, за които маската може да представлява опасност за здравето. За неспазване на това правило са предвидени глоби от 20 евро. За нарушаване на правилата за самоизолация пък е предвидена глоба от 50 евро, а за събирания на повече от определения брой хора на обществено място наказанието е 500 евро. Мерките ще важат, докато съществува опасност от разпространение на епидемията от коронавирус, посочва вестникът. Законът предвижда възможност болните от COVID-19 да се лекуват не само в държавни, но и в частни болници, които имат разрешение за интензивно лечение, или в домашни условия.

В. „Независен весник“ съобщава, че бройките, свързани с коронавируса стават все по-тревожни. Вчера в страната са регистрирани 870 нови случая на коронавирус при направени 2647 теста и са починали 14 пациенти с коронавирус. Половината /422/ от новите случаи са потвърдени в Скопие. Оздравелите през последното отчетено денонощие са по-малко от новозаразените – 292. Досега в страната са направени общо 240 658 теста за коронавирус. Общият брой на диагностицираните с Ковид-19 от началото на епидемията до вчера е възлизал на 28 697, починалите са 963, а активните случаи в момента са 7963.

Източник: 24chasa.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!