BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българският посланик в Молдова поздрави жителите на район Тараклия с Деня на бесарабските българи

  • Written by:
Българският посланик в Молдова Евгени Стойчев поздрави жителите на район Тараклия с Деня на бесарабските българи. Поздравителното послание бе част от онлайн концерта, който подготви специално за празника районното Управление на образованието, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2302596

Освен тараклийците, посланикът поздрави всички българи в Молдова, като обърна специално внимание на просветните дейци и българистите. „Вашата работа и дейност е в основата на съхраняването на българската национална идентичност, история, култура, обичаи и традиции. Вие сте онзи светъл лъч на знанието, който ви превръща в духовна и нравствена опора на българската общност в Молдова. Именно заради вас Денят на бесарабските българи се празнува вече 82 години и аз съм убеден, че ще продължи да се празнува и от идните поколения „, каза посланикът.

„Желая ви много успехи в нелеката и отговорна задача за опазване на българското. Запазете своята вътрешна мотивация и удовлетвореност от работа, защото резултатите от нея се оценяват високо не само от бесарабските българи, но и от сънародниците в България, които милеят за своите събратя в чужбина повече от всякога. Призовавам ви да съхраните копнежа по своята историческа родина, уверявам ви, за нея вие не сте чужденци, а олицетворявате онази най-чиста и романтична представа за любовта към българското! Пазете искрата на българската култура, език, традиции и я превърнете в неугасващ пламък за своите деца и поколенията след тях!“

По случай Деня на бесарабските българи, за приноса в съхраняването и укрепването на българската идентичност, език и култура посланикът награди с грамоти 27 българи от Бесарабия – учени, педагози, обществени и културни дейци, журналисти.

За празника поздрави към сънародниците си отправиха също председателят на район Тараклия Иван Паслар, кметът на града Вячеслав Лупов, началникът на Управлението на образованието Евгения Мандажи, вицепрезидентът на България Илияна Йотова, кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров и други.

Освен концерта, в който участваха ученици и учители, сътрудниците на районния съвет подготвиха за събитието състезание по колоездене за деца и възрастни. За участието си спортистите получиха от директора на Спортната школа Владимир Попов почетни грамоти. Участниците се надават, че такива състезания ще станат традиционни и за други празници.

Вечерта на 29 октомври гостите и жителите на града и района поздрави с концертна програма образцов ансамбъл „Червена Китка“. Тази година, заради пандемията, тържествените мероприятия бяха намалени и преминаха без много зрители.

Ирина Богоева

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!