BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българската етническа общност в Северна Македония може да бъде вписана в Конституцията на страната

  • Written by:

Българите живеещи в Република Северна Македония, могат да бъдат посочени като отделна етническа общност в Конституцията на страната. Тази възможност беше обявена преди два дни от македонския министър на външните работи, Буяр Османи. Да напомни, че засега в Конституцията на Северна Македония като отделни общности са изброени македонския народ и албанската, турската, влашката, сръбската, ромската и босненската етнически общности.

Въпросът за правата на българите в Северна Македония стана актуален след писмото на Културния център „Иван Михайлов“ от Битоля, което бе изпратено до българските държавни ръководители през миналата седмица. В писмото, КЦ „Иван Михайлов“ поиска съдействие от властите в България за добиване на сигурност за онези македонци, които искат да се регистрират мирно и свободно като македонски българи на предстоящото преброяване на населението в Северна Макевдония и отправи молба за радикално опростяване на процедурите за получаване на българско гражданство.

На 3-ти март, Буяр Османи написа в профила си на Фейсбук, че никой не трябва да застрашава правата на българската общност в Северна Македония. Напротив, според Османи, организациите на гражданското общество трябва да бъдат насърчавани да си сътрудничат с властите и да бъдат включени във всички механизми за упражняване на техните колективни права. Македонския министър на външните работи подчерта, че представителите на тези граждански сдружения трябва да се свържат с органите по преброяването и да поискат подходяща графа в преброяването, за да се определи количественото, демографското и географското разпределение на българската общност в Северна Македония, което би допринесло значително за формирането на бъдещите политики и на правителството, и на съответните звена на местното самоуправление и държавата като цяло.

Преди два дни в интервю за македонската телевизия „TВ21“, Буяр Османи заяви, че българите в Северна Македония трябва да се чувстват като абсолютно свободни граждани, които могат да бъдат организирани като колективна общност и да имат всички права. Той каза, че ако е необходимо, българската общност ще бъде спомената като отделна общност в македонската конституция и добави, че до момента това не е поискано от страна на България.

Във връзка с това изявление на Буяар Османи, реагираха от кабинета на президента на Северна Македония, Стево Пендаровски. За портала „Свободен печат“ от президентската институция заявиха, че подобно нещо не е поискано от българска страна, а евентуални изменения в Конституцията са суверенно право на Северна Македония, а в този момент президентът Пендаровски не виждал нужда от промени в Конституцията на страната.

Вчера Буяр Османи отново даде изявление за медиите, в което каза, че последните изявления от България все повече подчертават факта, че Северна Македония репресира и не зачита правата на гражданите от български етнически произход. Той подчерта, че Северна Македония е известна и призната от света за зачитане на индивидуалните и колективни права на етническите общности. Минисътр Османи изпрати послание, че ако някой гражданин в Северна Македония не може свободно да декларира етническата си принадлежност, защото държавата му оказва натиск, нека го каже това публично, защото правителството гарантира, че това не трябва да се случи и няма да се случи.

Македонският външен министър добави, че ако забележките на България са за това, че българската етническа общност не е спомената като отделна общност в Конституцията на Северна Македония и че при представянето на резултатите от преброяването те ще се поставят в категория „останали“, докато само тези, споменати в Конституцията ще бъдат представени отделно с техните проценти, македонското правителство изобщо няма резерва да покаже отделните резултати от преброяването за всяка етническа общност в Северна Македония.

Директорът на Държавната статистически институт на Северна Македония, Апостол Симовски заяви, че на предстоящото преброяване всеки гражданин на Северна Македония ще има възможност свободно да декларира своята етническа принадлежност, както желае. Той добави, че няма ограничения за това кой как ще декларира своята етническа принадлежност, дори ако това са абсурдни отговори.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!