BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българската «дърпана милина» в деня на Св. Василий носи късмет

  • Written by:

В български селища и градове на Молдова все още пазят стари традиции на своите предци. През нощта от 13 на 14 януари българите в Молдова изпращат Стара и посрещат Нова година. На 14 януари е праздника на Св. Василий.

Тези дни по селата групи от хора ходят да коледуват, в това число и изиграват сцената с Козата и доктора. Тази сцена на коледуване допринася в домовете здраве, добра реколта и успех на домакините.

Освен това, задължителна традиция – «дърпана баница с късмет»! Домакините правят по стара рецепта на бабите дърпана милина, в приготвянето на която участват всички момичета в семейството. Обикновено, това е баница с сирене, в която задължително слагат хартийки с късмет. Момичета пишат пожелания за предстоящата Нова година. Всеки от семейството избира парче от милина и проверява късмета си. Повечето хора казват, че всички тези пожелания се сбъдват!

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!