BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България ваксинира срещу COVID-19 0.07 на 100 души. №1 в света е Израел с 12.59/100

  • Written by:

Израел ваксинира срещу коронавирус повече от 1 милион души за две седмици и се изкачи на първото място в света в това отношение, съобщава Би Би Си.

Към 2 януари страната е постигнала ниво от 12.59 дози на 100 души, следвана от Бахрейн с 3.53, Великобритания с 1.47, САЩ – 1.28 и Дания – 0.56, според сайта Our World in Data, свързан с Оксфордския университет, който проследява ваксинациите по света.

България е с 0.07 при средно за света 0.15. Данните за страната ни са към 1 януари. Според Единния информационен портал у нас е поставена първа доза от ваксината на 4793 души.

Израел започна имунизацията на 19 декември и успява да постави ваксина на около 150 000 души дневно. С приоритет са хората над 60 години, здравните работници и клинично уязвимите. До края на януари страната планира да ваксинира с двете необходими дози 2 милиона души, съобщиха властите в неделя.

Израел успешно разделя пратките с ваксината на „Пфайзер“, която трябва да се съхранява при минус 70 градуса по Целзий, което означава, че по-малки количества могат да бъдат изпращани на отдалечени общности.

Премиерът Бенямин Нетаняху, който води кампания за нов мандат, прогнозира, че Израел може да започне да се измъква от пандемията най-рано през февруари. Страната в момента е в трета поред национална карантина.

Повече от 1.8 милиона души починаха от вируса по света.

Данните показват броя на хората, които са получили първата доза от ваксината. Повечето одобрени ваксини изискват поставянето на две дози през период над една седмица.

Източник: offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!