BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бесарабските българи посрещат Новата година по стар стил

  • Written by:

Бесарабските българи в Тараклия посрещат тази вечер Новата година по стар стил. Те спазиха един необичаен за

Според вярвания кукерите са митични същества, които прогонват злите духове. Древният обред е дошъл в Молдова от България. Кукерите носят масивни маски от животински кожи и рога на главите си. Този атрибут е задължително украсен с камбани, които помагат да се прогонят всички лоши неща, които се натрупват през цялата година.

В Тараклия такива маски прави директорът на Театъра на бесарабските българи „Смешен петък“, а актьорите днес вечерта ще ходят по домовете и освен прогонването на злините ще покажат и обреда „Коза“, който се почита и в молдовските села. Това животно е символ на плодородието. Смята се, че дори тънък кози косъм, паднал в двора на Коледа, ще се превърне в амулет за цяла година, разказаха в театъра. В обреда, който показват тараклийските актьори, козата се разболява и пада на земята мъртва. Магьосница и кукерите идват и прогонват демони от нея. Козата оживява и ражда потомство. Падането на козата означава края на старата година, а нейното възкресение означава началото на нова. Козленцето, което се появява на света, е символ на нов живот, плодородие и богато потомство в селските къщи, обясни директорът на театъра.

В навечерието на Новата година по стар стил и утре до обяд ще ходят по домовете и по-малките тараклийци, които ще сурвакат за здраве и берекет. Стопаните ще ги посрещат с традиционни ястия, бонбони и парички, а за семейството домакинята ще направи баница с късметчета.

Старата Нова година, която се чества неофициално, възникна в резултат на промяна в хронологията – тази традиция се свързва с разминаването на два календара: григорианския – „нов стил“ и юлианския – „стар стил“. Утре, на 14 януари в Тараклия ще отбелязват и Васильовден.

снимки:архив

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!