BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ангела Меркел и Еманюел Макрон на двустранна среща ще решават за европейското бъдеще на Северна Македония

  • Written by:

От днес започва седмицата, в която ще стане ясно дали Северна Македония ще има европейска перспектива в близко бъдеще. Именно тази вечер в Париж ще се проведе среща между френския президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, на която една от основните теми ще бъде Северна Македония и нейното получаване на дата за започване на преговори за членство в ЕС.

Срещата между Меркел и Макрон идва в навечерието на заседанието на министрите на външните работи на страните членки на ЕС, което ще се проведе във вторник, както и на заседанието на Съвета на ЕС, т.е. на президентите и премиерите на страните от Европейския съюз, което ще се проведе на 17 и 18 октомври.

Почти всички политически анализатори в Северна Македония и Европа са съгласни, че тази среща ще бъде последната възможност да се убеди френския президент да промени позицията си, след като преди три дни стана известно, че Франция има намерение отново да одложи взимането на решение за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

Този четвъртък френски дипломати заявиха за агенция Ройтерс, че Франция възнамерява да внесе предложение за приемане на нова методология за присъединителни преговори за членство в ЕС и ще изисква темата за преговори със Северна Македония и Албания да се отложи най-рано за първата половина на 2020 година.

Ако Франция остане на позицията си, това ще представлява трето отлагане на началото на преговорите с двете страни. За първи път това се случи през юни 2018 г., когато на двете държави им бе обещано, че ще получат дата за преговори до първата половина на тази година. Но през юни взимането на решение отново беше отложено, а Северна Македония и Албания получиха ново обещание, че до октомври Съветът на ЕС ще определи дата за започване на преговори за членство.

Да напомним, че преди две седмици германският парламент гласуваше за това, на Северна Македония да й бъде определена дата за начало на преговорите, без никакви допълнителни условия. По отношение на  Албания, германските депутати определиха, че страната трябва да изпълни още девет допълнителни условия.

Някои държави-членки на ЕС, сред които е и Холандия настояват Северна Македония да получи дата за преговори за членство, докато за Албания не са готови да дадат съгласието си. Във всеки случай пред нас е седмица, която в голяма степен ще определи бъдещето на Северна Македония, както на външен, така и на вътрешно-политически план.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!