BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хиляди българи у нас и по света се хванаха за ръце, за да отбележат националния ни празник, 3 март.

  • Written by:

Хиляди българи у нас и по света се хванаха за ръце, за да отбележат националния ни празник, 3 март. Инициативата, наречена „Пробуждане с хоро“, се провежда за пета поредна година и има за цел да покаже, че българският дух е жив и противно на някои твърдения българите са единни. Инициативата е организирана от „Сдружение Азбукари“ и  Единение „Българи на България“. Точно в 12 часа българи от над 90 населени места у нас и в чужбина се включиха в може би най-голямото хоро, за да покажат, че традициите са това, което ни обединява и ни прави по-силни.

В магичен кръг се обединиха малки и големи, по градовете и в селата, на открито и в зали, в домовете на хиляди родолюбиви българи. „Нараства броят на малките селца, които се включват в инициативата“, казват организаторите. Празникът започна от парка „Заимов“ в столицата, а крак поведоха танцьорите от Kлyб по нapoдни тaнци „Bитoшa“, aнcaмбъл „Бългapcĸи pитми“ и дeцaтa oт дeтcĸa гpaдинa „Cлънчицe“. Пяха Beceлин Bacилeв, Taня Cĸeчeлиeвa, Πиpинa Xpиcтoвa, Aнтoниo Cимeoнoв, Baлepия Moмчилoвa и водещите на събитието Ивa и Eвa Baлeнтинoви. На празника в парка „Заимов“ присъстваха множество родители с малките си деца, които създаваха още по-радостно настроение. Много голямо е участието на българите зад граница, каза председателят на „Сдружение Азбукари“ Цвета Кирилова. Хора се играха в САЩ, Канада, Германия, Сърбия, Испания, Нидерландия… „Последователи на инициативата са хората, които милеят за българщината“, казват от „Сдружение Азбукари“. Освен професионални певци и танцьори в „Пробуждане с хоро“ се включват все повече любителски състави. За първи път тази година има толкова голямо участие на деца от столични училища, които са се посветили на народния танц.

И тази година се проведоха конкурсите за най-добре омесена питка и предизвикващият огромен интерес конкурс за най-красива народна носия- женска, мъжка и детска. „Важно е да носим народната носия на празници, като днешния, за да покажем красотата и символиката й на целия свят“, казва Цвета Кирилова.

„Хорото е древно познание, предавано от поколение на поколение. В себе си то съхранява мъдри послания, които целят да покажат, че българският дух трябва да ликува и че ние сме горд и достоен народ. В „Пробуждане с хоро“ се включват не само привърженици, които ценят българския народен танц, но и такива, които търсят надежда“, казва председателят на „Сдружение Азбукари“ Цвета Кирилова. В българското хоро освен символика има и огромна доза здраве. Затова колкото повече играем, толкова по-здрави се чувстваме, вярва Кирилова и е убедена, че в последните години има възраждане на българския дух и на българските традиции.

Тази година организаторите раздадоха питки и пожелаха на всички българи да бъдат много здрави.

Източник : Сдружение Азбукари“ – гр. София

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!