BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фондация Българска Памет и Фондация Ханс Зайдел стартираха първата академия за млади регионални лидери

  • Written by:

На 14.09.2020 г. д-р Милен Врабевски откри с речта си първата Двумодулна академия за млади регионални лидери и евроинтеграция (#YRLforEU #EUIntegrateYOUth). Инициативата се осъществява благодарение на стратегическото партньорство и сътрудничество между Фондация Българска Памет и Фондация Ханс Зайдел, стартирало през 2015 г.

В Академията ще вземат участие 30 младежи между 16-20 годишна възраст от България и Република Северна Македония. Академията цели развиване на ключови умения и компетенции сред участниците, образователно и кариерно ориентиране, както и трансгранично и транснационално сътрудничество в мрежа от млади лидери.

България и Северна Македония трябва да разберат, че са на една страна. Въпреки съществуващите стереотипи между двете държави, целта на академията е да изберем и подкрепим младите хора, които да бъдат част от положителната промяна в контекста на общото европейско бъдеще .“ – това сподели пред младите регионални лидери д-р Милен Врабевски и допълни:

„Трябва да разберете че и вас ви има. Вие сте движеща сила и съществен фактор за развитието на това човечество, Влезте в битката, застанете смело на фронта на отстояване на идеите си, на добронамереността и  на намерението да добавиш стойност в живота на останалите“.

По време на петдневния семинар младите лидери ще преминат обучение през различни тематични панели, свързани с функционирането Европейският съюз, в какво се крие неговата уникална същност и защо няма по-добра алтернатива за Западните Балкани. Ще се обсъждат теми, свързани със значението на еврото и важността на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. Младите лидери ще се срещнат и с представители на законодателната и местната власт, ще проведат интерактивни сесии с представители на медиите и ще завършат с обучение по психология на личността, лидерството и успеха чрез вдъхновение от житейска библиотека. По всички тези теми участниците в семинара ще разговарят с редица вдъхновяващи събеседници:

Д-р Моника Панайотова, евродепутат (2012-2014), заместник-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018;

Доц. д-р Калоян Симеонов, ръководител на катедра „Европеистика“, Софийски университет „Св. Климент Охридски”;

Г-н Христо Гаджев, народен представител в 44-то Народно събрание, заместник-председател на Комисията по външна политика;

Г-н Рангел Марков, кмет на район Банкя, Столична община;

Г-н Георги Станков, психолог, преподавател и организатор на общности;

Проф. д.с.н. Цветан Давидков,  катедра “Стопанско управление”, Стопански факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски”;

Г-жа Добрина Чешмеджиева, журналист и водещ на предаването „Референдум“ по БНТ;

Г-жа Жюстин Томс, медиен експерт

Г-жа Радина Велчева, създател на фондация “Искам бебе”

Г-жа Елена Розберг, радио-водещ и основател на онлайн платформата tripleeye.bg.

Източник: bgmf.eu

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!