BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фестивалът „Аз съм българче“ на българите в чужбина – в Одеса

  • Written by:

XII-то издание на фестивала на българите по света „Аз съм българче“ тази година се провежда в Одеса. Целта на инициативата е съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура, насърчаване изучаването на родния език от българите, живеещи в чужбина. Организатор на Фестивала е Асоциация T.A.N.G.R.A.® – Tonalidad, Arte Natural y Guía para Realizar Actividades, а домакин – Всеукраинската асамблея на българите в Украйна – Одеса.

Медиен партньор е Национално издателство „Аз- буки“.

Първото издание на Фестивала е през 2009 г. „Радвахме се на активно участие от 15 неправителствени организации на българи,
живеещи на територията на Испания. Чествахме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Бяха представени културата и духовността ни от деца от българските неделни училища в чужбина. Получихме подкрепа и съдействие от Посолството на Република България в Кралство Испания, Държав- ната агенция за българите в чужбина, Министерството на образованието и науката, на Мадридската автономна общност и много други“, връща лентата назад Деана Иванова – председател на Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А.

Първите три издания са на територията на Испания, а с четвъртото форумът разширява своите граници,
като е отворен за участие на наши малки сънародници не само от Испания, но и от целия свят.

Конкурсната програма обхваща три направления – за есе, за рисунка и музикално словесно народно творчество (сценични изкуства – музика, танци, рецитация и театър).
Фестивалът е посветен на Деня на Народните будители и на Европейския ден на езиците. Заключителната му част е планирана за 30 октомври – 1 ноември в Одеса.

Източник: bg-voice.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!