BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Фактор“ (Македония): Българите в С.Македония призоваха София да се откаже от политиката на блокади, а Скопие да покаже капацитет за обективизиране на историята

  • Written by:

Скопие. Живеещите в Северна Македония българи, чрез Българския културен клуб в Скопие, поискаха София да се откаже от политиката на блокади, а едновременно с това Скопие да покаже повече капацитет за обективизиране на историята, предава скопското електронно издание „Фактор“.

В основата на 15-страничното писмо, изпратено до министър-председателите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев, както и до Европейския съюз и германския канцлер Ангела Меркел, е идеята да се промени работата на историческата междудържавна комисия, която трябва да се ръководи от „пътна карта с конкретни срокове, теми и резултати, чрез разширяване на дебата към училища и университети“.

„Ако има обща история, тя не може да бъде открадната и историята не може да се променя, защото е такава, каквато се е случила“, пишат българите от Македония.

В същото време те призовават България да „спре да поставя каквито и да било условия и звездички за използването на македонския език, защото всяка независима държава има право да определи своя официален език, който може да бъде международен език, като английски, френски, испански, арабски и други, или да изграждат и кодифицират собствения си национален език и да го наричат така, както сметнат за добре“.

Те очакват „Северна Македония да влезе смело в процеса на обективизиране на своята история. Време е всички граждани да разберат сами дейността на възрожденците и революционерите, чрез техните действия, а не чрез посредници, които ги сплашват за политически цели, че някой се опитва да промени историята. Историята не може да се променя. Тя се е случила така, както се е случила, независимо от политическите манипулации“.

Превод и редакция: Иван Христов

Източник: m.focus-news.net

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!