BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Участници от Северна Македония спечелиха две първи награди на международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ в Банско

  • Written by:

От 27.11. до 01.12. в Банско се проведе 28-ото издание на Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда“. В продължение на пет дни,1.500 деца от България, Северна Македония, Украйна, Гърция и Испания показаха таланта си и уменията си в различни области – музика, театър, изобразително изкуство, танцово изкуство, акробатика и фотография.

Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда“, се провежда в най-красивите български курорти – през лятото в морските курорти Албена, Черноморец и Созопол, а през зимата в град Банско. Фестивала в Банско се организира от сдружение Арт Академия „Утринна звезда“ със съдействие на община Банско и предоставя възможност на талантливите деца и възрастни да изявят пълноценно своите заложби, като развива различните видове изкуства и насърчава деца и младежи към занимания, свързани с изкуствата.

На фестивала „Утринна звезда“ в Банско за осми пореден път участваха и ученици от основното общинско училище „Йоаким Кърчовски“ от Крива Паланка, Северна Македония. На тазгодишното издание на фестивала взеха участие общо четиридесет ученици от трети до девети клас от ОУ „Йоаким Кърчовски“.

Наставничката по музикално образование в училището от Крива Паланка, Лариса Жулина-Митовски за македонските медии заяви, че учениците от ОУ „Йоаким Кърчовски“ на фестивала в Банско са се представили с комбинация от три музикални изпълнения – хорово пеене, инструментална музика и малка танцова хореография. Изпълнението на инструменталния оркестър на училището от Крива Паланка било наградено с първа награда от страна на организаторите на фестивала в „Утринна звезда“.

На фестивала в Банско голям успех имаха и други претставители от Северна Македония – любителската драматична група „Дон Кихот“ от Гевгелия. Те в много силната конкуренция на престижния фестивал, спечелиха първото място в категорията театър, с пиесата „Как да се ограби банка“, режисирана от Катица Джишева-Дупарова, а в продукция на Домът на културата от Гевгелия.

Фестивала „Утринна звезда“ в Банско завърши вчера с награждаване на най-добре представилите се участници и с гала-концерт на лауреатите.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!