BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тараклийският Държавен университет „Григори Цамблак“ навърши 15 г

  • Written by:

Тараклийският Държавен университет „Григори Цамблак“ днес отбелязва 15-ата годишнина от създаването си. По този случай в учебното заведение се проведе тържествено събрание, съобщава БТА.

Празникът бе посветен на всички преподаватели, служители, работили и работещи в университета хора, „които са показали силата на българския дух, ярката си индивидуалност и професионализъм, на бившите и настоящи възпитаници, на обществени дейци учени-българисти, благодарение на които функционира това уникално висше учебно заведение в бесарабския град Тарклия“, обявиха водещите на събранието. С подаръци и поздравителни адреси пристигнаха почетни и високопоставените гости от Молдова, Приднестровието, Украйна, Румъния и България. Събранието откри ректорът на университета д-р Мария Паслар, която подробно разказа за постиженията и трудностите с които се сблъсква висшето училище.

В бъдеще „ще направим всичко най-възможно Тараклийският университет да се съхрани в системата на висшето образование на Молдова“, увери присъстващите съветникът на президента на Молдова г-н Корнелиу Попович. Той подчерта, че днес висшето образование в републиката преживява не най-леките времена – изгубихме голямо количество студенти. Преди няколко години имахме повече от 120 хиляди студенти, сега са 60 хиляди. Поради миграцията вече имаме и недостиг на висококвалифицирани кадри и за това смятам, че дойде времето да се разработи програма за спасяването на висшето образование на република Молдова. Не е случаен фактът, че преди седмица Тараклийският университет подписа спогодба за консорциума с българския университет. Според мен, това е бъдещето на всички университети у нас“, каза от сцената съветникът на молдовския президент.

Днес е голям празник на двата народа на Молдова и България, които имат такава скъпа рожба – Тараклийски държавен университет „Григори Цамблак“, каза съветникът на министъра на образованието и науката на Република България Костадин Костадинов.

От името на министър Красимир Вълчев и цялото министерство на образованието Костадинов поздрави преподавателите и студентите по случай годишнината от откриването на университета и 10-ата годишнина, откакто той носи името на Григори Цамблак, осъществил повече от 500 години духовен и научен мост между България и Молдова.

Българският посланик Евгений Стойчев заяви, че 15 години не са много за висше учебно заведение, което е създадено с поглед и надежда към бъдещето за осигуряване на условия за съвременно обучение и подготовка на сегашните и бъдещите поколения на район Тараклия и на република Молдова. Според него обаче 15 години са достатъчни да бъдат направени изводи и равносметка на изминалия път, да бъдат набелязани приоритетите и съответните нужди на българската общност и младежта от региона в съответствието със съвременните критерии и приоритети на молдовската образователна система, с европейските амбиции на страната и съвременните предизвикателства на времето. „Същевременно трябва да признаем, че са необходими още много усилия за постигане на тези цели, коитобиха позволили университетът да отговаря на актуалните критерии за превръщането и утвърждаването му като привлекателно и модерно висше учебно заведение. Смятам, че срочните приоритетни цели пред университета, с оглед неговото запазване и развитие, за трансформацията му във филиална българско висше учебно заведение и внедряване на нови специалности, които да повишат интереса на младите хора. Изискват се общи, еднопосочени, последователни, целенасочени усилия на местно и държавно равнище, наобществено и институционално ниво. Искам да ви уверя, че България ще продължи да оказва материална и техническа помощ в рамките на своите възможности и с подкрепата на държавното ръководство на Република Молдова ще можем да направим това заедно. И след трансформирането на университета България ще поеме изцяло издръжката му и ще положи максимални усилия за неговото развитие и утвърждаване в полза на младите хора от Тараклийския район и република Молдова“, каза българския посланик.

С поздравителния адрес към присъстващите в аулата на университета се обърна трети президент на Молдова Владимир Воронин, който на първи октомври през 2004 година заедно с Българския президент Георги Първанов отвориха университета. «Днес, 15 години по-късно, можем спокойно да кажем: решението за университета беше правилно и навреме. Идеята, която стои в основата на Университета в Тараклия, е преминала изпитанието на времето. През годините почти хиляда млади мъже и жени са получили дипломи от вашия университет. Повечето от тях съставляват културния, научния, политическия елит не само на Тараклия, но и на цяла Молдова», изтъкна Владимир Воронин.

Топли думи за университета изказаха и първият ректор на учебното заведение д-р Николай Червенков, представителите на местното ръководство, ректори, дипломати и общественици.

Студентите от специалност „Музика“, танцов състав на университета и ансамбъл „Родолюбие“ изпълниха инструментални, вокални и танцови произведения от български и молдовски автори.

Източник: Ирина Богоева

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!