BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С премиерата на моноспектакъла „Даскал шоу“ бе открит новият сезон бесарабския театър „Смешен петък“ на град Тараклия

  • Written by:

С премиерата на моноспектакъла“Даскал шоу“ откри сезона си бесарабският театър „Смешен петък“ в молдовския град Тараклия. Зрителите за пръв път видяха моноспектакъл на сцената на театъра. Режисьорът и главен актьор на трагифарсовата пиеса е Вячеслав Киосе,съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2079089

Киосе сподели, че „Даскал шоу“ е преработена от него пиеса „Даскал“ на белгийския драматург Жан-Пиер Допан, който е роден през 1952 година. Работил е дълго време като преподавател. Първата му пиеса – „Учителят или сянка върху дъската“, му донася известност и признанието като драматург. Новата й версия, озаглавена „Даскал“, се играе с огромен успех на много европейски сцени и е преведена на повече от 20 езика.


Спектакълът разказва за историята на един учител по литература в училище, който приема професията си като висша мисия, опитвайки се да отвори света за своите ученици, така както и неговият учител по литература е разкрил пред него света на езика. „Учениците са като животни. Те живеят не по разум, а по инстинкт. Ако съдбата на бъдещето е в ръцете на тези мутри, тогава какви учители сме ние? Кого възпитахме? Те не четат нищо, не знаят нищо и нищо не могат да правят и всъщност се държат като животни“, се чува от сцената.

По-нататъшните събития се развиват съвсем трагично – учителят застрелва учениците си – половината клас. След това бившият учител, вече затворник, е обречен да разказва историята си от сцената всеки ден – това е решението на съда.
В пиесата се задават много актуални въпроси – за различията между поколенията, за сблъсъка между култури, за различни разбирания за просперитет, за безразличието както на ученици, така и на някои учители. С играта си Вячеслав Киосе кара зрителя да почувства човешката, социална и духовна тежест на проблемите в училището и остава много въпроси без отговори.

В този ден в театъра отбелязаха не само премиерата на новия спектакъл, но и 48-ия рожден ден на Вячеслав Киосе. От 2004 година Вячеслав работи в театъра като актьор, след време става и режисьор. В театъра „Смешен петък“ той поставя повече от 16 спектакъла, предимно на българския език. Той сподели, че колегите от читалището на българския град Елхово са му помогнали да постигне целта си – да играе моноспектакъл.

След седмица тараклийците ще видят още един моноспектакъл – на Владо Диков „Изпитателен срок“. Той ще бъде представен със съдействието на Дружество „Родолюбец“, България и Театралната формация от Канада „Зад Океана“.

                                                                                                                                                                       Източник :Ирина Богоева

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!