BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента обсъди проблемите на българите в Украйна

  • Written by:

По информация на пресцентъра на вицепрезидента на Република България  Илияна Йотова на проведеното неотдавна поредно  заседание на  Съвета  за работа с българите в чужбина били  обсъдени тревожните сигнали, изпратени до българските институции от български дружества в Украйна, за опасностите пред компактността на населението с български произход и запазването на изучаването на български език.

В Украйна е в ход административно-териториална реформа, която ще създаде четири пъти по-големи от настоящите териториални единици. Съществува реална опасност от разформироване на Болградския регион, чието население е предимно от български произход. Това заплашва компактността на българската общност и може да лиши хиляди деца с български произход от изучаване на майчиния им език. Българската общност настоява Болградският регион да получи особен статут на български регион.

По време на дискусиите било изказано общо мнение, че преди да бъде завършена реформата през 2021 г.,  особена важна е ролята на българската държава при отстояване интересите на българската общност. Категорична и последователна трябва да бъде позицията, че не бива да се допуска раздробяване на Болградския регион. Българската общност очаква по-голяма активност от страна на българската държава и моли този въпрос да бъде поставян при преговори на различни нива.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!