BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Събитие, насочено към опазване на културното наследство на българския народ, се проведе в Музея на Тараклия

  • Written by:

Събитие, насочено към опазване на културното

наследство на българския народ, се проведе в Музея на Тараклия

Фолклорна, културно-образователна програма бе изнесена с участието на актьорите от Театъра на бесарабските българи „Смешен петък“, танцовия състав „Тараклийски мегдан“ и учениците от лицеите „Олимпий Панов“ и „Иван Вазов“, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2284091

В градинката на Музея за културното наследство на Тараклия децата изпълниха български народни песни и танци и рецитираха стихотворения. Освен концерта, организаторите подготвиха изложба на открито с експонати на местни занаятчии.

Мероприятието се проведе под лозунга „Културно наследство и образование“ в рамките на Дните на европейското наследство – 2020, които се отбелязват ежегодно през септември в Молдова и 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция (1954 г.).

Кметът на Тараклия Вячеслав Лупов поздрави с празника участниците в концерта и жителите на града.

„Културното наследство определя кои сме и укрепва чувството ни за принадлежност към едно общо европейско семейство. Моята амбиция по отношение на културното наследство е да се насърчат хората, особено децата и младите хора, да опознаят богатото културно многообразие на народа, който живее в град Тараклия, да обърнат внимание на мястото, което това културно наследство заема в нашето ежедневие. Трябва да им дадем възможност да станат защитници на нашето културно наследство в бъдеще“, написа на страницата си в Фейсбук кметът на Тараклия.

С поздравителни думи към тараклийци се обърнаха още директорите на местния театър и музей, началникът на районното Управление на образованието и командирован от МОН България специалист по български език. Събитието завърши с общо българско хоро.

В район Тараклия, Република Молдова, българите са 67 процента от населението, а в градовете Твърдица и селата Кортен и Кайраклия – над 95 на сто.

В страната има общо около 65 хиляди българи, включително 20 хиляди в Приднестровието, главно в село Паркани. Те са петата по големина етническа група в Молдова.

Ирина Богоева

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!