BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Стъклопис“- Светослав Стойчев

  • Written by:

„Стъклопис“

Живея за езика.
Живея в езика.
Забелязва ме, отхвърля ме, аз успявам да се скрия в един фрагмент.
Унгарски.
Български.
Език,
който е мой.

Стъклопис. Заглавието е толкова подходящо за книга на Светослав. В него е събрана цялата крехкост и чувствителност на един самотен творец, който вече три десетилетия живее и твори в Унгария.

Ако някой реши да изброи българските творци в Унгария, особено тези, които се занимават с родното слово, то той няма как да пропусне името на Светослав Стойчев. Светослав живее в Бекешчаба, далеч от наситения живот на общността, дори не поддържа особени контакти с центъра. Това не го прави по-малко ценен и значим за българите тук. Един фин и самотен творец, който далеч преди всички ни е прозрял зловещото време, в което живеем, и търси смисъла му в истинските неща. Голямата му ерудиция и непрекъснатият му интерес към човешкото битие го водят до дълбоки прозрения за смисъла на човешкия живот и човешкото общуване. Тези негови мисли днес са особено ценни.

Светослав пише на унгарски, той така се е потопил в средата, че този придобит език, се е превърнал в език на творчеството му. Има издадени и български книги, разбира се, но те идват някак отпосле, след унгарския си първоизточник. Много ми се иска неговите думи, неговите изстрадани послания да прозвучат и на български език.

Светослав Стойчев е роден през 1959 г. в Габрово. Завършил е унгарска и финска филология в Сегедския университет “Атила Йожеф”. През 1988-1990 г. работи като журналист в София. От 30 години живее в Бекешчаба, Унгария. Бил е главен редактор на местния вестник “Хети мерлег”. Издал е книгите “Мислещо битие” (1994, унг. ез.) и “Огън в камината” (1996, бълг. ез.), „Утринни пътеки“ (1999, унг. ез.), „Кредо“ (бълг. и унг. ез.), „Светкавица“ (2014, унг.), Стъклопис (2019, унг.).

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!