BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Студенти и преподаватели от България участват на „Регионалната школа за сигурност 2019“ която се провежда в Скопие

  • Written by:

Вчера в Скопие започна конференцията „Регионална школа за сигурност 2019“, на която участват студенти и преподаватели от Северна Македония, България и Гърция. Събитието се провежда в продължение на три дни, а е в организация на Факултета за сигурност – Скопие с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер“ и Центъра за европейски изследвания на „Уилфред Мартенс“ в Брюксел.

Тази инициатива е започната през 2015 г. от страна на Фондация „Конрад Аденауер“, а има за цел засилване на регионалното сътрудничество между академичните среди от Северна Македония, България и Гърция, като и сътрудничество и обмен на идеи между студенти от сооветните факултети, като бъдещи лица вземащи решения в областта на сигурността.

Темата на тазгодишната конференция е „Хибридни заплахи и тяхното влияние върху демокрацията – предизвикателства за регионалното сътрудничество“.

Инициативата включва студенти и преподаватели в областта на сигурността и политическите науки от Факултета за сигурност от Скопие, от университет „Македония“ от Солун и от университет „Св. Климент Охридски“-София.

Събитието беше открито от заместник-министъра на външните работи на Северна Македония, Андрей Жерновски. Той в неговото обръщение посочи, че нашите общества са изправени пред сериозни предизвикателства от хибридни заплахи, кибератаки и фалшиви новини от страна на тези, които искат да управляват със стратегическите приоритети на други страни за свои интереси. Според него, тези заплахи имат потенциал да разрушат политическата сцена, икономиката и работата на обществените служби, чрез целенасочени кампании за дезинформация.

Заместник-министърът Жерновски съобщи, че имайки предвид регионалния контекст и готовността на Северна Македония да си сътрудничи със съседните страни, които имат същите проблеми, както и отличното сътрудничество и подкрепа от Европейската комисия в областта на цифровата политика, македонското правителство е предложило първия Регионален център за обучение и изследвания в областта на кибер сигурността да бъде открит в Скопие.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!