BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Скопие ще бъде домакин на Самитът за Западните Балкани, организиран от световно известното списание „The Economist“

  • Written by:

Във вторник, на 1 октомври, в Скопие ще се проведе голямо международно събитие. Става дума за Самитът за Западните Балкани, в организация на световно изветното списание „The Economist“. Английското списание , което има седалище в Лондон е най-известното в света на бизнеса, излиза непрекъснато от 1843 година и заема редакторска позиция на класическия и икономически либерализъм, като подкрепя свободната търговия, глобализацията, свободната имиграция и културния либерализъм.

Събитието е от голямо значение за Северна Македония, тъй като е първото което се провежда в страната в организация на „The Economist“. Самитът в Скопие ще бъде на тема „Засилване на инерцията за европейската интеграция“ и ще бъде част от т.н. „Economist Events“ (Събития на списанието Economist).

На Самита в Скопие ще участват много известни личности от областта на политиката и икономиката. Между тях са Уес Мичъл, бивш помощник секретар по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент на САЩ,  Ги Верхофстад, настоящ член на Европейския парламент и бивш министър-председател на Белгия, след това Алексис Ципрас, бившият премиер на Гърция, който потписа Преспанското споразумение със Северна Македония.

Също така участие на Самита на Economist в Скопие ще вземат посланикът на САЩ в Северна Македония, Кейт Бърнс, след това Такан Илдем, който е помощник генерален секретар на НАТО за публична дипломация, както и  Мартин Шулц – бивш президент на Европейския парламент и бивш лидер на Социалдемократическата партия на Германия.

Сред гостите и панелистите ще бъдат и няколко членове на правителството на Северна Македония начело с премиера Зоран Заев, вицепремиерите за икономически и европейски въпроси, Кочо Ангюшев и Буяр Османи, министърът на външните работи Никола Димитров, както и министърът на финанасиите, Нина Ангеловска.

Между темите, които ще бъдат обсъждани на 1 октомври в Скопие, ще бъдат и „Западните Балкани в ерата на състезание на великите сили“, както и „Следващите стъпки към европейската интеграция на Западните Балкани“.

З.М.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!