BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония получaва международна помощ в борбата с коронавируса

  • Written by:

В тези трудни за Северна Македония дни, когато броят на заразените с коронавирус ежедневно се увеличава, страната получава различни видове международна помощ. Става въпрос за помощ с доставки на различни медицински материали, прехрабени продукти, както и финансова помощ за справяне с предстоящата икономическа криза.

Международният валутен фонд (МВФ) одобри финансова подкрепа за Северна Македония, т.е. заем в размер на около 176 милиона евро, чрез Инструментът за бързо финансиране по време на извънредно положение. Македонското министерство на финансите информира, че  този инструмент осигурява изключително бърз достъп до финансовите ресурси от МВФ по много поволни условия, когато икономика със стабилни основи е засегната от външен, неочакван и временен шок.

Европейската комисия прие инициативата на външните министри на шестте страни от региона на Западните Балкани, тези страни да бъдат освободени от забраната за износ на медицинско оборудване от държавите-членки на ЕС.  Схемата за ограничаване на износа беше въведена като мярка от ЕС за справяне с предизвиканата епидемиологична криза от коронавируса.

Тази инициатива беше предложена от министъра на външните работи на Северна Македония, Никола Димитров, към която се присъединиха и останалите страни от Западните Балкани. С новото решение на ЕК, страните от Западните Балкани ще бъдат освободени от задължението за искане на разрешения за износ, при закупуване на всички видове медицинско защитно оборудване и медицински материали при внос от страните от ЕС.

Днес македонския външен министър проведе видеоконференция с посланиците на страните-членки на ЕС в Северна Македония. При това Никола Димитров като подчерта, че солидарността на ЕС като част от координирания глобален отговор на кризата, е жизненоважна за Северна Македония и региона на Западните Балкани, като добави, че основния фокус на македонското правителство е да защити македонските граждани, както по отношение на тяхното здраве, така и по отношение на социално-икономическите последици от пандемията.

Премиерът на Северна Македония, Оливър Спасовски беше на посещение на дистрибуционния център на Червения кръст в Скопие, за да отбележи партньорството и подкрепата с УНИЦЕФ и УСАИД в борбата срещу коронавируса. Той благодари на УНИЦЕФ и УСАИД за тяхната подкрепа на Северна Македония, а също така благодари и на волонтерите на Червения кръст.

За помощ на Северна Македония в борбата с коронавируса,  САЩ чрез програмата УСАИД дари 1,1 милиона долара. Според препоръките на македонското правителството за предотвратяване на разпространението на коронавируса, от тези средства се осигуряват дезинфекционни маски и гелове за семейства, живеещи в условия на бедност и семейства в различни рискови групи. За тези семейства са подготвени пакети с хигиенни и защитни средства и те ще бъдат разпределени в сътрудничество с екипите на Червения кръст.

Европейския съюз дари 4 милиона евро безвъзмедна помощ на Северна Македония, а помощ за страната пристигна и от Чехия, Словения, Унгария и Турция, които донираха медицински защитни маски и облекла, както и тестове за коронавирус.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!