BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония получи помощ от България в борбата срешу коронавируса

  • Written by:

България изпрати безвъзмездна помощ до Северна Македония, за справяне с епидемията с коронавируса. Това стана на 16 април, на граниичния пункт между двете държави Деве баир – Гюешево,а предавенето на помоща се проведе при спазването на всички противоепидемични мерки срещу разпространение на коронавируса.

Помощта се състоеше от 100 комплекта качествени и професионално изработени защитни медицински облекла и маски от българско производство. Тази донация беше договорена между министрите на отбраната на България и Северна Македония, Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска.

На предаването на помоща на ГКПП Деве баир – Гюешево присъстваха началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната на България – Илия Налбантов, държавния секретар в министерството на отбраната на Северна Македония – Драган Николич, както и военният аташе в посолството на България в Скопие, подполковник Пламен Николов.

Илия Налбантов заяви, че дарението от България има за цел подкрепа на усилията на здравните специалисти в Северна Македония, за те да могат успешно да предотвратят и контролират разпространението на коронавируса.

Държавният секретар Драган Николич, благодари на българското министерство на отбраната и каза, че с това се показват добросъседските отношения между двете държави, особено в тези трудни времена. Той добави, че двете страни ще продължат да си помагат взаимно, вече като съюзници в НАТО и чрез механизма за помощ на Алианса.

Що се отнася до актуалната ситуация с коронавируса в страната, през последното денонощие в Северна Македония бяха регистрирани 53 новозаразени лица. Най-голям брой новозаразените лица са от Скопие – 13, във Велес има 12  новозаразени лица, в Прилеп и Куманово – 9, Тетово – 4, а в Битоля, Струга и Македонски Брод има по 2 новозаразени лица. През последните 24 часа не са регистрирани нови смъртни случаи от COVID-19.

Общият брой на диагностицираните пациенти с COVID-19 в Северна Македония сега е 1170. Най-голям брой заразени лица има в Скопие, общо 401 души. На второ място е е Куманово със 320 заразени лица, а на трето място е Прилеп със 112 лица.

В Северна Македония досега са оздравени 164 пациенти, а 49 души за съжаление са починали от болестта. Вчера в страната са били направени 697 тестове за коронавирус, а от началото на епидемията в Северна Македония са били тествани общо 11.556 лица.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!