BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония от днес и официално е 30-та страна членка на НАТО

  • Written by:

Една от целите, поставени от Северна Македония след нейната независимост през 1991 г., днес най-накрая се сбъдна. Именно от днес Северна Македония и официално е член на най-мощния военно-политически съюз на света – НАТО. Членството на Северна Македония в Алианса бе съобщено от генералният секретар на НАТО – Йенс Столтенберг, след като всички досегашни държави-членки, доставиха техните ратифицирани протоколи във Вашингтон, където се намира оригиналния договор за създаването на НАТО.

Йенс Столтенберг заяви, че Северна Македония вече е част от семейството на НАТО, семейство от тридесет нации и почти един милиард души. Според него, това семейство е основано на сигурността и че независимо пред какви предизвикателства сме изправени, всички заедно сме по-силни и безопасни. Генералния секретар на НАТО добави, че Северна Македония и през изминалите години е давала принос за евроатлантическата сигурност, включително чрез участие в ръководените от НАТО мисии в Афганистан и в Косово.

Mинистърът на външните работи на Северна Македония, Никола Димитров по повод членството на страната в НАТО, днес проведе среща с посланика на САЩ в Скопие, Кейт Бърнс. Никола Димитров и Кейт Бърнс в пряко предаване гледаха представянето на документа за присъединяване към Северноатлантическия договор, от посланика на Северна Македония във Вашингтон до Държавния департамент на САЩ.

Македонския външен министър заяви за медиите, че членството на Северна Македония в Алианса се случва във време, когато светът е изправен пред коронавируса, може би най-голямото глобално предизвикателство след Втората световна война и заради това има по-скромна церемония, но това не намалява историческото значение на момента.

Държавния секретар на САЩ, Майк Помпео по повод членството на Северна Македония в НАТО заяви, че това ще подкрепи по-голямата интеграция, демократичните реформи, търговията, сигурността и стабилността в целия регион. Той добави, че днешното присъединяване на страната към НАТО днес представлява кулминация на дългогодишните усилия на правителството и хората от Северна Македония да се присъединят към Алианса.

Церемония по издигането на знамето на Северна Македония пред централата на НАТО в Брюксел, ще се проведе в понеделник – на 30 март. На нея ще присъстват генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, висши военни представители на Алианса, като и шефа на македонската делегация в НАТО, Зоран Тодоров.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!