BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония отново получи подкрепа от България за нейното членство в НАТО и в Европейският съюз

  • Written by:

Водещите български политици вчера отново подкрепиха евроатлантическата интеграция на Северна Македония, а поддръжката идва в навечерието на приемането на важните решения в НАТО и ЕС, за бъдещето на Северна Македония.

В рамките на 74-ото заседание на Общото събрание на ООН, което от 22 до 28 септември се провежда в Ню Йорк, вчера се проведе среща на министрите на външните работи на четирите страни-членки на НАТО и ЕС от региона на Балканите – на България, Екатерина Захариева, на Румъния – Рамона Манеску, на Гърция – Никос Дендиас и на Хърватия, Гордан Гърлич-Радман.

Четиримата външни министри на балканските страни, дадоха категорична подкрепа за членството на Северна Македония и Албания в ЕС. По време на срещата, министрите са направили преглед на европейската интеграция на съседките им от Западните Балкани, които все още не са членки на ЕС и са отбелязали чувствителните въпроси във всяка една от тези държави.

Българският министър на външните работи, Екатерина Захариева заяви за медиите, че България и Северна Македония са подписали договор за приятелство, който трябва да се изпълнява, като подчерта, че България подкрепя започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания. Екатерина Захариева благодари на Румъния и на Хърватия, за продължаването на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, между които най-важният беше европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Подкрепа за членството на Северна Македония в НАТО и ЕС, вчера даде и вицепрезидентът на България – Илияна Йотова, по време на срещата й в София с председателят на Военния комитет на НАТО, сър Стюарт Пийч.

Илияна Йотова заяви, че България очаква Северна Македония и Албания през октомври да получат покана за членство в ЕС.

Българският вицепрезидент подчерта, че за България присъединяването на Северна Македония към НАТО има голямо значение. Според Йотова, членството на Северна Македония и Албания в НАТО, ще бъде още един силен аргумент за двете страни да започнат преговори за присъединяване с ЕС.

З.М.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!