BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония окончателно и безусловно започва преговори за членство в Европейския съюз

  • Written by:

Днес отново е ден, който ще бъде записан в историята на Северна Македония. Именно след 15 години чакане, със статут на страна-кандидатка за членство, днес Северна Македония получи зелена светлина от ЕС за започване на преговори за членство. Това е втората голяма новина за страната през изминалата седмица, след като Испания стана последната страна, която ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО на 17 март.

Решението за започването на преговорите беше взето на днешното заседание на Съветът по общи въпроси на ниво министри на ЕС по европейските въпроси, което заседание заради ситуацията с коронавируса се проведе чрез видеовръзка. Заедно със Северна Македония, преговори за членство в ЕС ще започне и Албания.

Днешната новина от Брюксел бе посрещната с радост в Северна Македония, ако се има предвид тежката ситуация заради коронавируса, но и разочарованието, което ЕС даде на страната през октомври 2019 год., когато 27-те членки на ЕС не постигнаха съгласие за започване на преговори за членство със Северна Македония.

Eврокомисарят за съседската политика и преговорите за разширяване – Оливър Вархели заяви, че е много доволен, че държавите-членки на ЕС днес постигнаха споразумение за започване на преговори със Северна Македония и Албания. Според него това решение изпраща ясно послание към страните от Западните Балкани, че тяхното бъдеще е в ЕС.

Македонският външен министър Никола Димитров днес на пресконференция подчерта, че и Съвета на ЕС недвусмислено ще потвърди, че Северна Македония е осъществила видими и устойчиви резултати по отношение на провеждането на реформите. Никола Димитров отбеляза, че Съветът на министрите на ЕС приканва Европейската комисия незабавно да представи проект на рамката за преговорите и да започне необходимата подготвителна работа, а първата междуправителствена конференция ще бъде свикана възможно най-скоро след приемането на рамката за преговори.

Премиерът на Северна Македония, Оливър Спасовски на пресконференцията изтъкна че, без Преспанското споразумение за името с Гърция и без Договора за добросъседство с България, страната нямаше да успее да започне преговори за членство с ЕС. Спасовски подчерта, че сега на македонските граждани им трябва голяма сплотеност и дисциплина, за да победат невидимия враг – коронавируса. Македонският премиер добави, че след това, Северна Македония я очаква дълъг преговорен процес за членство в ЕС, за който ще бъдат необходими много промени  за адаптиране към европейските стандарти.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!