BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония и България ще разрешат проблемите във връзка с историята чрез засилен диалог

  • Written by:

Отворените въпроси свързани с общата история, през последните дни отново се превърнаха в основна тема в отношенията между България и Северна Македония. Това стана, след като България изпрати т.нар. разяснителен меморандум до страните-членки на ЕС, относно нейните отношения със Северна Македония. Да напомним, че в меморандума България подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония, но от друга страна България инсистира на спазването на Договора за сътрудничество, приятелство и добросъседство от 2017 г., на продължаване с работата на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси и т.н.

През тези няколко дни имаше многобройни изявления на македонски и български политици, както и множество анализи на политически анализатори, историци и журналисти. Някои български политици дори заявиха, че ако не бъде постигнат напредък в разрешаването на спора за обща история, България може да блокира провеждането на първата междуправителствена конференция между ЕС и Северна Македония, която са очаква да бъде насрочена за декември месец тази година.

Последните изявления на политиците од двете страни обаче водят до заключението, че България и Северна Македония ще разрешат недоразуменията си чрез диалог. Министърът на външните работи на Северна Македония, Буяр Османи вчера проведе пресконференция на която заяви, че е провел телефонен разговор с българската външна министерка, Екатерина Захариева. Двамата министри са се съгласили да засилят взаимната комуникацията между двете страни, а министър Османи подчерта, че не вижда друг начин освен интензивна комуникация чрез инструментите, предвидени в Договора за добросъседство.

Македонският министър за външни работи заяви, че Северна Македония очаква приятелска България да я подкрепи за провеждането на първата междуправителствената конференция с ЕС. Буяр Османи съобщи, че за скоро време Смесената комисия по исторически и образователни въпроси ще възобнови своите заседания, без политически намеси в нейната работа.
Също така, външните министри на България и Северна Македония са били в процес на намиране на термини за провеждане на среща на най-високо политическо равнище между двете страни, на която ще се объсдат всички отворени въпроси.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!