BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония и България започнаха с обсъждане на Програмата за трансгранично сътрудничество за период 2021 – 2027 г.

  • Written by:

Продължава успешното сътрудничество между България и Северна Македония, в рамките на европейската програма за трансгранично сътрудничество „Интеррег – ИПП“. През изминалите няколко дни, в Благоевград и в Струмица, започна обсъждането на новите проекти, които ще бъдат част от Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония, за следващия програмен период 2021 – 2027 година.

Управляващият орган на Интеррег – ИПП програмата стартира разработката за проектите от новата Програма, на 17 септември в Благоевград. По този повод в сградата на общинската администрация в Благоевград, беше проведена среща с представители на всички заинтересувани страни – представители на местни и регионални власти, браншови организации, образователни институции, неправителствени организации и широката общественост на територията на целевите региони от България и Северна Македония.

Срещата предизвика голям интерес сред обществеността в Благоевград, а на нея присъстваха и заместник-кметът на града по европейски програми, Зорница Кралева и  Десислава Георгиева, директор на дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройство на България.

Вчера среща с всички заинтересувани организации и институции за новите проекти от Програмата за трансгранично сътрудничество, се проведе и в Струмица. В Северна Македония средства от програмата Интеррег – ИПП могат да използват три планови региони в държавата – Източния, Североизточния и Югоизточния регион.

Да напомним, че преди два месеца бяха връчени 17 нови договори на бенефициенти по втората покана за набиране на проектни предложения за Програмата за трансгранично сътрудничество между Северна Македония и България, за периода до 2020 година. Това стана на тържествена церемония в София, на която присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството на България, Петя Аврамова и министърът на местното самоуправление на Северна Македония, Горан Милевски.

Стойността на тези проекти е над 5 милиона евро, като осем проекти са насочени за развитие на туризма, шест проекти са предназначени за опазване на околната среда, а три проекта са в областта на конкурентоспособността. В настоящият програмен период, в общините от граничния регион на България и Северна Македония по Програмата за трансгранично сътрудничество са инвестирани над 10,3 милиона евро, а общо са реализирани 46 проекта.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!