BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония е на само една крачка от пълноправно членство в НАТО

  • Written by:

Пълноправното членство на Северна Македония в НАТО вече е въпрос на дни. Това стана ясно днес, след като долната камара на испанския парламент ратифицира Протокола за членство на Северна Македония в Алианса.

Подкрепа за това, Северна Македония да стане 30 страна-членка на НАТО, дадоха 271 депутати в парламента на Испания, само един депутат беше против, а 51 депутати се въздържаха от гласуване.

За членството на Северна Македония в най-мощния военно-политически съюз в света, сега остава да гласува само още Сената на Испания. Вече е сигурно, че това ще бъде през месец март, тъй като следващите три заседания на испанския сенат са насрочени за 3, 4 и 5 март, а след това Сената има почивка от една седмица. След почивката, сенаторите на Испания до края на месец март ще проведат още шест заседания.

С цел да се ускори процедурата за ратифициране на Протокола за членство в двете камари на испанския парламент, миналата седмица на посещение в Испания беше и министърът на външните работи на Северна Македония, Никола Димитров. По време на срещата с неговата испанска колежка, Аранча Гонсалес Лая, двамата са изразили очакването, че през март ще бъдат валоризирани цялостните постижения и проведените реформи на Северна Македония. Министърът на външните Испания е потвърдила подкрепата на страната си, за Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС през месец март.

Да напомним, че Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, бе потписан на 6 февруари миналата година в Брюксел. Досега Протокола е ратифициран от 28 от общо 29 държави-членки на НАТО.

Проблемът с ратификацията на Протокола в Испания беше в това, че в страната нямаше действащ парламент в продолжение една година. На 10 ноември 2019 г. там се проведоха предсрочни парламентатарни избори, а парламента и правителството се конституираха през средата на миналия месец.

Веднага след това, новото правителство на Испания изпрати до парламента законопроект за ратифициране на Протокола за членство на Северна Македония в НАТО по съкратена процедура.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!