BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РОКИРОВКА В НАУЧНОТО ДРУЖЕСТВО НА БЪЛГАРИСТИТЕ В РЕПУБЛИКА МОЛДОВА

  • Written by:

На 26 септември 2019 г. се състоя поредното заседание на Управителния съвет (УС) на Научното дружество на българистите в Република Молдова (НДБ в РМ). На него беше разгледано заявлението на председателя на организацията, д.и.н. Николай Червенков, който поиска оставка от длъжността председател на НДБ в РМ, като аргументира това с лични мотиви. УС удовлетвори молбата, като изказа съжаление за напускането му и го благодари за цялата 25-годишна дейност в дружеството. Засега Н. Червенков си остава член на ръководния орган на дружеството. Същевременно, беше удовлетворена оставката и на зам.-председателя, доц. д-р Надежда Кара, на която УС също изказа благодарност за дейността й.

УС на НДБ в РМ констатира, че съгласно Устава на дружеството, председателят се избира на Общото събрание на организацията. Предстоящото събрание се планира през януари 2020 г. В тази ситуация бе решено, един от членовете на УС да се назначи изпълняващ длъжността председател за периода до събранието. Единогласно на тази длъжност беше избран зам.-председателят д-р Иван Думиника, който е научен сътрудник на групата „Етнология на българите” към Института за културно наследство на Молдовската академия на науките. С поздрави и конкретни пожелания се изказаха всички присъстващи членове на УС. От своя страна, и.дл. председател на дружеството д-р Ив. Думиника изказа голяма признателност за оказаното доверие, накратко очерта основните проблеми и насоки на дружеството в перспектива, като подчерта, че ще се стреми да продължи добрите дългогодишни традиции на Научното дружество на българистите в Република Молдова.

д.и.н. Николай Червенков (първият председател на НДБ в РМ) и д-р Иван Думиника (и.дл. председател на НДБ в РМ)

Източник: www.ndb.md

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!