BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Република Молдова има значим принос за освобождението на България, каза българският посланик в Молдова

  • Written by:

Република Молдова има значим принос за освобождението на България, каза българският посланик в Молдова
Евгений Стойчев

„Република Молдова има значим принос за освобождението на България, както и за съхраняване на българската историческа памет по тези земи. В България се пази паметта за героизма и родолюбието на българите от Молдова, взели участие в борбите за независимост на нашето Отечество и допринесли за изграждането на съвременна България“, каза българският посланик Евгений Стойчев на приема по повод 142 годишнината от освобождението на България от османското иго, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2161268

Представителите на българските общности в Молдова – от Тараклия, Гагаузия, Приднестровието, Кишинев, дипломати, политици, учени и други гости на посолството се събраха тази вечер, за да отбележат националния ни празник – 3 март.

В поздравителния си адрес Стойчев подчерта, че за поколения българи 3-ти март е символ на многовековно бленуваната и изстрадана свобода, на надеждата за ново начало. „Тесните исторически връзки между българския и молдовския народи и общите ни цели са солидна основа за бъдещото развитие на отношенията, за което съществува политическа воля и от двете страни. Като член на ЕС България ще продължи да подкрепя европейската интеграция на Молдова, която да доведе до модернизиране на страната и повишаване на благоденствието на молдовския народ“, каза посланикът.

За отношенията между двете държави говори и председателят на молдовския парламент Зинаида Гречани, която заедно с посланика откри официалната част на тържеството.

Приемът се завърши с български народни танци и хоро, водено от артистите на ансамбъла за български песни и танци „Родолюбие“.

Източник: Ирина Богоева

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!