BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Работата на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония не върви в правилната посока

  • Written by:

През изминалта седмица, на 12 и 13 септември, в София се проведе седмото заседание на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония. Мултидисциплинарната комисия бе създадена въз основа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество потписан между България и Северна Македония на 1 август 2017 година.

Седмото поредно заседание на съвместната историческа комисия, се проведе след пауза от три месеца. Съпредседателите на комисията от македонска и българска страна ,Драги Георгиев и Ангел Димитров, след срещата заявиха за медиите, че срещата е била неуспешна с много противоречиви дискусии от членовете на двете страни, а отново не бил постигнат почти никакъв напредък около личността на Гоце Делчев.

Претседателя на българската част от комисията, проф.Ангел Димитров в интервю за Българското национално радио заяви, че тази среща може да бъде определена като най-безрезултатна и най-разочароваща досега. Той добави, че историците от Северна Македония са прекомерно сдържани в готовността да коригират идеологически мотивираната интерпретация на миналото.

Днес българските представители в съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, проведоха среща с българския президент Румен Радев. Президентът Радев заяви, че темповете на напредък в работата на съвместната комисия изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на Северна Македония. Той подчерта изрично, че България трябва да продължи да подкрепя европейската интеграция на Северна Македония, но тази интеграция не може да става за сметка на употребата на българската история, език и идентичност.

Българския президент каза, че ако в рамките на оставащия един месец комисията не реши всички спорни въпроси, включително събития, личности, корекции на учебници и т.н., правителството на България трябва да предприеме мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Северна Македония като задължително условие за членство в ЕС.

Членовете на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България, засега постигнаха съгласие за съвместно честване на паметта на Свети Климент Охридски, Свети Наум Преславски (Охридски), цар Самуил и Григор Пърличев, като забележителни личности в общата ни история от времето на средновековната българска държава.

Да припомним, че по време на последната среща на премиерите на Северна Македония и България, Зоран Заев и Бойко Борисов, която се проведе на 1 август в Скопие, двамата премиери призоваха историците от съвместната комисия да ускорят работата си и да намерят решение за съвместно честване на Гоце Делчев.

З.М.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!