BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Витанов: Задава се втора вълна, октомври ще е преходен за епидемията

  • Written by:
Болниците могат да издържат при 500 заразени на ден за 2-3 седмици

Задава се втора вълна, октомври ще бъде преходен месец, в който регистрираните с коронавирус ще достигнат 30 000, прогнозира математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

30 000 е сценарият за здравната система, която трябва да бъде подготвена за такъв брой инфектирани, уточни професорът.

Той коментира още, че ноември ще бъде критичен – в смисъл че трябва да издържим, за да изкараме зимата относително добре. Според неговите прогнози има надежда да минем през сезона с не чак толкова голям брой случаи.

Колко може да издържи здравната система

Не бива новите случаи да бъдат много над 500 на ден, каза проф. Витанов и допълни, че сега болниците могат да издържат 500 новозаразени дневно в продължение на 2-3 седмици.

Той каза още, че процентът на лекуваните в интензивно отделение е един и същ не се очаква броят им да надмине 120 – това е максималното, което се очаква, и системата ще се справи през октомври.

Какво е разпространението на вируса у нас

1 на сто души е носител на вируса у нас в момента, изчисли проф. Витанов. Базовото репродуктивно число е 1,24, което означава, че при 100 преболедували има – 124 новозаразени.

„Един на всеки 100 души у нас в момента е заразен с COVID-19. Когато ходим по улицата и срещаме 100 души, един от тях е текущ носител на вируса. Съветът ми е – внимавайте“, каза ученият.

160 000 са реално заразените, 50 000 са активни, около 2-3% от българското население е срещнало вируса, което все още е ниска стойност, каза математикът на щаба.

Учебната година

По думите му първият срок в училищата ще бъде присъствен и годината ще бъде „спасена“, увеличение на разпространението в учебните заведения се очаква през втория срок.

Смъртността

Смъртността от COVID-9 у нас е под средното световно ниво, но не бива да се забравя, че като цяло българите са по-болни. Вирусът отваря дупка в имунната ви система и започва да си действа, каза проф. Витанов.

Той добави, че с тези темпове на разпространение могат да минат години до изграждане на колективен имунитет, но припомни, че науката все още не е категорична за трайността на антителата срещу новия коронавирус.

Източник: offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!