BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Продължава подкрепата на домашния туризъм в Северна Македония

  • Written by:

Тази година правителството на Северна Македония ще продължи да подкрепя домашния туризъм. Според правителството, ефектите от ваучерите за домашен туризъм за граждани с ниски доходи, които бяха реализирани през миналата година като мярка за подпомагане на туризма по време на пандемия, са дали резултати.

Така за мярката – организирана ваканция на работници с ниски доходи, чийто месечен доход в семейството не надвишава сума от 500 евро, през тази година са осигурени общо 245.000 евро. Подкрепата ще бъде в размер 200 евро за всеки кандидат, а гражданите ще могат да кандидатстват на публичната покана, която ще бъде обявена през първата половина на годината.

Тази година правителството ще дава субсидии за подкрепа на различни области в туризма между които са: субсидии за дигитализация на туристическия сектор, субсидии за промовиране на екологични зони (екотуризъм) , субсидии за туристически цели на селските домакинства, субсидии за дигитален маркетинг на туристическия потенциал на социалните медии и т.н. Общо за програмата за развитие на туризма в Северна Македония през 2021 год. са осигурени над 500.000 евро.

Премиерът Зоран Заев заяви, че откриването на новата линия Киев – Скопие позволила на по-голям брой украински туристи да отседнат в македонските зимни курорти. Зимните курорти в страната са пълни с гости до края на месеца, а това било благодарение на зелените коридори, които Северна Македония създаде със съседните страни – Сърбия и Албания.

Данните за Национален парк Маврово за първите 10 месеца на 2020 г., въпреки затварянето през април, май и част от юни, когато местата за настаняване не работяха, показват, че са реализирани 22.453 нощувки от 11.098 туристи, а за същия период през 2019 г. имало 20.563 нощувки и 10.394 туристи.

В Берово имало увеличение с 29% на посещенията на домашните туристи, а броят на нощувките се е увеличил с 37% в сравнение със същия период на 2019 г.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!