BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Препоръки към българските граждани, пътуващи до или пребиваващи в Сърбия

  • Written by:

Във връзка с появата на първи случай на заразен с новия коронавирус COVID-19 в Сърбия, призоваваме българските граждани да следват указанията на местните власти и да следят текущата информация за развитието на здравната обстановка. Актуална информация за епидемиологичната обстановка в Сърбия може да бъде намерена и на английски език на следния линк:  http://covid19.rs/. На този линк може да бъде намерена информация за мерките, които предприемат сръбските власти и препоръките на Министерството на здравеопазването на Сърбия .

На всички ГКПП на Сърбия, по време на извършваните гранични проверки, от полицейските служители на МВР на Сърбия се вземат предпазни мерки, с цел превенция от посочения вирус и се извършва профилиране на пътниците, пристигащи от потенциално заразени райони в света. При установяване на рискови пътници, в хода на граничните проверки, служителите на МВР на Сърбия уведомяват компетентните гранични санитарни инспектори. Впоследствие граничните санитарни инспектори предприемат мерки, съгласно предписаните процедури от Министерството на здравеопазването на  Сърбия.

При необходимост, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в  Белград на тел.: + 381 11 36 13 980; и в извън работно време на тел.: + 381 11 36 13 990, както и с генералното консулство на Република България в Ниш на тел: +381 18 516 800; +381 18 516 700 и на дежурен телефон в извънработно време: +381 66 840 89 51.


Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected]

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

Източник : mfa.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!